Advertisement

Responsive Advertisement

Facebook vredi 50 milijardi dolara


Kako prenosi The Wall Street Journal, Goldman Sachs Group Inc. i Ruska investiciona kompanija, Digital Sky Technologies, uložili su 500 miliona dolara u kompaniju Facebook. Ovom investicijom vrednost Facebooka iznosi fantastičnih 50 milijardi dolara, što predstavlja rast od 10 milijardi dolara u odnosu na 2009. godinu.

Trenutno se ispituje trgovanje akcijama Fejsbuka, jer ukoliko bi se potvrdila ova investicija to bi značilo da Facebook ima više od 500 akcionara (jer su ovo dve investicione kompanije koje prikupljaju sredstva od investitora - investitori mogu da ulože minimalno 2 miliona dolara za kupovinu ovih akcija) pa bi značilo da ne može više da vrši privatnu ponudu akcija (tj. da emituje akcije koje bi se nudile samo postojećim akcionarima) već će to morati da bude javna ponuda akcija (ponuda akcija svim zainteresovanim investitorima).



Javna ponuda akcija vodi sa sobom neke prednosti i mane. Javnom ponudom moglo bi da dođe do razvodnjavanja kapitala postojećih akcionara (tj. da se njihovo učešće smanji kada dodju novi akcionari), ali se oni nadaju da će apsolutna vrednost njihovih akcija biti veća (tj. kada dođu novi investitori kompanija će više da vredi, pa će iako manje učešće u akcijama značiti veću vrednost), zbog toga kompanije moraju da vode računa koji je to trenutak kada će se odlučiti za ovaj korak. Da li je možda FB odlučio da je došlo vreme, još se ne zna jer niko još nije potvrdio transakciju.

Ne želim više da smaram (iako tu može mnogo da se kaže), sa ovim ekonomskim pojmovima i objašnjenjima, ne bih ni ovo napisao, ali me je malo nasmejala nestručnost nekih naših elektronskih medija koji su preneli pogrešnu vest. Tj. oni su objasnili kako kad ima više od 500 akcionara onda imaju obavezu da iznesu u javnost finasijske detalje o poslovanju kompanije.

Ipak se moje znanje iz ekonomije isplatilo.

p.s. postoji mogućnost da postoje neke greške u tekstu, ali ne zamerite mi ovo pišem u 3h ujutru tako da ne mogu baš najbolje da razmišljam

Постави коментар

0 Коментари