Advertisement

Responsive Advertisement

Saveti za čuvanje baterije na mobilnom telefonu

Blog Jaka Šifra - Saznajte zašto ne treba da držite telefon na punjaču non-stop, da li trebate formirati bateriju na mobilnom telefonu i kako treba puniti telefon da bi baterija trajala duže.

Zašto telefon ne treba puniti celu noć?

Prvi razlog za tako nešto jeste što na taj način urđaji troše više struje.
Potrošnja dok je punjač utaknut u struju (bez telefona) = 0,26 vati,
Potrošnja dok se puni telefon = 3,7 vati,
Potrošnja kada je telefon napunjen, a i dalje je na punjaču = 2,3 vata.

To nije potrošnja koja će vam napraviti veliki račun, ali je to bespotrebno rasipanje enrgije. Pa se prema nekim istraživanjima došlo do podatka da "kada bi svi nakon punjenja isključivali mobilni telefon moglo bi se strujom napajati mesto sa 100.000 stanovnika!".


Drugi razlog da ne držite telefon na punjačiu non-stop tokom noći jeste to što se baterija oštećuje. Pa se zato savetuje da se telefon puni više puta u toku dana, a ne odjednom do kapaciteta od 100 odsto, jer to škodi bateriji.

Isto važi i za laptop računare, kada baterija dođe do 30% punite je do 80%. Na taj način baterija će trajati duže i radiće bolje.

Da li treba formirati bateriju na mobilnom telefonu?

Kod mnogih korisnika postoji zabluda da novu bateriju treba formirati tako što je punite 12 sati, ispraznite je, pa je ponovo punite i tako tri puta. To je ostalo iz vremena kada su se koristile Ni-Cd (Nickel Cadmium) i Ni-MH (Nickel Metal Hydrate) baterije, međutim, današnji telefoni koriste Litijum-Jonske i Litijum-Polimerske baterije koje NEMAJU efekat pamćenja i nema potrebe za njihovim formiranjem!

Ove baterije izdržavaju 300 - 500 ciklusa punjenja, pri čemu se pod ciklusom punjenja podrazumeva 100% napunjenosti baterije (odjednom ili u više navrata). Npr. ako punite telefon 4x po 25% to se smatra jednim ciklusom punjenja.

Kako puniti bateriju?

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održavate vašu bateriju u dobrom stanju:

1. Bolje je puniti bateriju nekoliko puta u toku dana, nego sačekati da se potpuno isprazni pa da je tada punite, npr. kada dođe do 30%, dopunite je do 80%,
2. Nemojte dozvoliti da se baterija često prazni skroz do kraja,
3. Ne ostavljajte praznu bateriju neupotrebljenu na duže vreme,
4. Ukoliko koristite android uređaje možete instalirati neku aplikaciju za čuvanje baterije.

Постави коментар

0 Коментари