Advertisement

Responsive Advertisement

Računar se koči, a nema viruse, malvere ili trojance

Blog Jaka Šifra - Rаčunаr vаm sе kоči, rаdi spоrо, оtvаrа spоrо, а nеmа viruse, trојаnаce, mаlvеre. Мnоgi sе pitајu štа је prоblеm. To je zbog toga što kada uključitе računar posle par minuta se uklјuči svchost.exe i koristi 100% cpu ili vеći dео rаm mеmоriје. 

Мnоgi sе pitајu štа је prоblеm. To je zbog toga što kada uključitе računar posle par minuta se uklјuči svchost.exe i koristi 100% cpu ili vеći dео rаm mеmоriје.
Računar se koči, a nema viruse, malvere ili trojance

Šta je Svchost?

Svchost je u slobodnom prevodu generički host (domaćin) za DLL fajlove, a nastao je kada je MS prestao da interne Windows servise pokreće iz *.exe fajlova i počeo da ih pokreće iz dll fajlova.
Sam *.dll se ne može samostalno pokrenuti, već samo u okviru svchos-a.

Servisi su raspoređeni u logičke grupe, pa tako u okviru jednog svchost-a mogu biti pokrenuta nekoliko servisa. Ako bi svi servisi bili pokrenuti u okviru jednog svchosta, prestankom rada jednog servisa pao bi operativni sistem. Ovako prestankom rada jednog servisa prestaje sa radom samo ta logička grupa. Tako da možemo zaključiti da je svchost kontejner u kome se izvršavaju dll-ovi.

Da li možete isključiti svchost?

Možete isključiti samo nekorišćene servise, tj. one koji nisu potrebni. Osim toga, ukoliko primetite da neki svchost previše opterećuje rad vašeg procesora, možete restartovati te servise.

Proveru servisa koji su hostovani pod određenim svchost-om, možete izvršiti u Task Manager-u, desnim klikom miša na određeni svchost i odabirom opcije "Go to Service". Sada će vas prebaciti na Services karticu, gde su obeleženi servisi tog svchost-a.

Kako ugasiti određene servise?

Control Panel - Administrative tools - Services. Sada samo pronađite servise koje želite da isključite, idite desni klik, pa odaberite opciju Properties. Onda promenite "Startup Type" na Disabled i kliknite na dugme Stop kako biste zaustavili servis.




Ovo je još jedan tekst koji je za naš blog napisao gost autor:
Марко Цакић стручни сарадник у рачунском центру Технолошки факултет у Лесковцу

Pratite nas: 
http://bit.ly/JSgplushttp://twitter.com/jakasifrahttp://www.facebook.com/jakasifra

Постави коментар

0 Коментари