Advertisement

Responsive Advertisement

4 saveta za optimizaciju slika zbog kojih će Google zavoleti vaš blog

Saznajte kako optimizovati slike za web, kako da jednostavno napravite fotografije za blog, zašto su one bitne i gde možete pronaći besplatne slike.

Saveti za optimizaciju slika za Google
4 saveta za optimizaciju slika zbog kojih će Google zavoleti vaš blog

Ukoliko vam se dopada tekst, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. Hvala :)

Slike govore više od hiljadu reči, privlače pažnju...tako da su veoma značajan deo svakog bloga.Veliki broj pretraživanja na Google-u se odnosi na slike, pa je glupo ignorisati te upite i potencijalne posetioce vašeg bloga. Zato pročitajte ove savete i optimizujte slike na vašem blogu...

Zašto su slike na blogu bitne?

1. Dobra fotografija može da "natera" korisnike da kliknu na vaš link, isto kao i naslov blog posta;
2. Povećavate šansu da neko podeli vašu sliku na sajtovima poput Pinterest-a, što vam može doneti značajnu posetu;
3. Možete dobiti posetu preko Google pretrage fotografija;
4. Ukoliko napravite dobru fotografiju, možete dobiti link ka vašem blogu, ako je iskoristi neki drugi  bloger; 

Gde pronaći besplatne fotografije za blog?

Besplatne fotografije možete pronaći korišćenjem Google-ove napredne pretrage, na sajtovima pixabay, morguefile, itd.

Preporučljivo je da korišćenjem ovih fotografija i određenih alata napravite jedinstvene fotografije za vaš blog.

Kako obraditi fotografije za blog?

1. Izgled fotografije - pogledajte online alate za obradu fotografija koji vam mogu pomoći da napravite odlične fotografije iako niste dizajner;

2. Veličina fajla fotografije - gledajte da veličina fajla fotografije bude što je moguće manja, jer veliki fajlovi mogu da uspore vašu web stranicu. Pogledajte kako smanjiti veličinu slike u Fotošopu i kako smanjiti veličinu slike online.

3. Dimenzije fotografija - fotografije moraju biti dovoljno velike, da se lepo vide na blogu, ali i da se prilikom objave linka na Facebook-u vidi velika fotografija. Tačna dimenzija slika za Facebook je 470x246 piksela....ostale dimenzije možete pogledati ovde.

Kako optimizovati slike za Google?

Dobrom optimizacijom slika za Google, možete dobiti značajnu posetu. Pogledajte neke savete za optimizaciju fotografija zbog kojih će Google zavoleti vaš blog:

1. Veličina fajla fotografije - Brzina učitavanja stranice je jedan od faktora koji utiče na poziciju vaše stranice na Google-u. Veliki fajlovi fotografija mogu dodatno da uspore učitavanje stranice, što može uticati i na strpljenje posetilaca koji će napustiti vaš blog.

2. Format fotografije - Kada sam rekao da fotografije trebaju da budu što manje, to ne znači da one trebaju biti lošeg kvaliteta. Preporučuje se da vaše slike budu u jp(e)g formatu, jer je to format koji će vam obezbediti najbolji odnos veličine slike i kvaliteta.

3. Imenovanje fotografija - Google ne može znati šta je na vašoj fotografiji, ako mu vi ne kažete. Google-u govorite šta je na fotografiji, opisivanjem te fotografije rečima. To počinjete pravilnim imenovanjem fajla fotografije. Pa umesto slika01.jpg, asdfjkč.jpg, asdf1234.jpg vašoj fotografiji treba dati ime korišćenjem ključnih reči i srednje crte između njih - pa npr. to može da bude izgleda ovako google-optimizacija-slika.jpg, optimizacija-slika-za-web.jpg itd.

Alati za istraživanje ključnih reči koje možete koristiti: Keyword Planner, Übersuggest, KeywordTool.io...

4. Dodavanje ALT teksta i naslova -  Dobro imenovanje slika nije dovoljno da Google prepozna šta se nalazi na fotografiji. Upotrebom "alternativnog teksta" i naslova govorite Google-u šta se nalazi na vašoj fotografiji - ovo najviše utiče na poziciju vaših fotografija na Google-u. Alternativni tekst je mesto gde trebate upotrebiti ključne reči, ali tako da to ima smisla - da nije samo nabrajanje ključnih reči (podrazumeva se i da fotografija bude u vezi onoga o čemu pišete).

Alternativni tekst i naslov možete dodati jednostavno prilikom postavljanja slike u blog post:
Blogger - Kada postavite sliku u post, kliknete na nju pa izaberete "svojstva"
Wordpress - Prilikom upload-ovanja slike imate opciju da dodate naslov i alt tekst


Optimizacija slika je veoma bitna, zato potrošite još 10 minuta pre objavljivanja blog posta da primenite ove savete.






Prijavite se na ovu mail listu ukoliko Vas zanimaju tekstovi o:
- Blogger-u - uputstva, saveti, vesti itd.
- Marketingu na društvenim mrežama,
- Optimizaciji za pretraživače,
- Internet zaradi itd.
* indicates required










Постави коментар

3 Коментари

bakasenovic каже…
Када смо већ ту.Постоје и пар програмчета који дају изузетне резултате код оптимизације фотографија,скоро без губитка квалитета.Caesium Image Compressor,Riot-Radical Image Optimization Tool и додатак за Гимп Save for Web.Уштеда на простору иде и до 80%
Unknown каже…
Поштовање. Једно питање ето...Да ли практикујете средњу црту (или доњу у зависности како то усвојите) и код речи у alt tagu?