Advertisement

Responsive Advertisement

Kako napraviti padajući meni u Excel-u?

Padajući meni ili padajuća lista u Excel-u ne samo da izgledaju zanimljivo već imaju dosta bitnu ulogu u kreiranju ispravnih Excel tabela, o čemu ćemo pričati u ovom postu.

Kako napraviti padajući meni u Excel-u?

Zašto su padajuće liste u Excelu korisne?

Koristeći padajuće liste u Excel-u imate višestruke koristi:

  • Padajuće liste će poboljšati tačnost unetih podataka
  • Analiza podataka će biti tačnija, npr. ukoliko unesete "Artkl 1" ili "Artikal  1  " umesto "Artikal 1" formule za analizu podataka daće pogrešne rezultate, zbog pogrešnog unosa. Savet: pročitajte tekst kako zabraniti unos duplih podataka u Excel-u
  • Mogu ubrzati unos podataka, što je posebno izraženo ukoliko su unosi dugački
  • Padajuće liste se mogu koristiti na više lokacija u Excel-u, pa jednom napravljena lista, može vam biti od koristi za dalje unapređenje tabele i mnoge funkcije koje ćete naučiti.
  • Može se koristiti kod anketa, upitnika i slično, gde od korisnika želite da unese jednu od ponuđenih opcija, kako biste lakše obrađivali podatke kasnije

Kako napraviti padajući meni u Excelu?


Ukratko ćemo opisati postupak pravljenja padajuće liste u Excelu, a na kraju teksta možete pronaći i video gde možete detaljno ispratiti uputstvo:

  1. Prvo je potrebno napraviti listu podataka koju ćete koristiti za meni. Najbolje je da otvorite novi sheet, koji kasnije možete i sakriti ukoliko vam smeta. Savet: ukoliko već imate listu unosa, gde se neki ponavljaju, pa želite da iz toga izvučete jedinstvenu listu, pročitajte tekst - brisanje duplikata u Excel-u.
  2. Selektujte listu ćelija gde želite da dodate padajući meni odnosno padajuću listu.
  3. Kliknite na tab - "DATA"
  4. Kliknite na ikonicu "DATA VALIDATION", pa izaberite ponovo "Data validation"
    Data validation opcija u Excelu

  5. U "Settings" tabu, u "Allow" sekciji, izaberite "List"
    Excel - validation data - padajući meni

  6. U sekciji "Source" selektujte listu podataka koju ste napravili u koraku 1. (listu koja želite da se pojavljuje u padajućem meniju)
  7. Sada pređite na tab "Input Message" kako biste dodali poruku, koja će korisnicima, pa i vama, omogućiti da lakše razumete šta se traži od vas
  8. U okviru kartice "Error Alert" možete izabrati jedan od tri stila greške koja će se pojaviti: Stop (ispravi unos ili nema unosa) to Warning (upozorenje, pogrešan unos - da li želite da nastavite - OK ili cancel) or Information (Unos nije prepoznat – OK ili cancel).

Kako primeniti validaciju na postojeće podatke?

Pretpostavimo da imate već popunjenu tabelu, gde ste uključili validaciju podataka, a gde verovatno postoje pogrešni unosi, kao u našem primeru na YT snimku, postoji sjajni alat koji će označiti sve loše unete podatke, koje možete ispraviti.

  1. Napravili ste padajući meni po uputstvu iz teksta iznad
  2. Selektujte ćelije gde već postoji unos
  3. Idite na karticu "DATA" - "data validation"
  4. Kliknite na "Circle invalid data"
  5. Svi pogrešni unosi će biti zaokruženi, pa ih možete ispraviti

 

Malo opširnije i detaljnije možete pogledati i u video snimku, a tu se između ostalog nalazi i kako proširiti listu, tabelu i detaljniji prikaz celog tutorijala:



 

 

Постави коментар

0 Коментари