Advertisement

Responsive Advertisement

Kako u Excel-u prikazati nulu na početku?

Često se javlja potreba da prikažemo nulu na početku unosa u Excel, kao što je npr. brojevi telefona, JMBG broj, šifre itd. a primetili ste da ukoliko unesete npr. "01", Excel će pretpostaviti da se radi o numeričkom unosu, gde nula ispred broja nema matematičkog smisla pa će prikazati samo "1". 

Međutim, šta ukoliko želite da prikađete tu nulu ispred broja?! U ovom tekstu ću pokazati nekoliko načina kako da prikažete nulu ispred broja u Excel-u.

Kako u Excel-u prikazati nulu na početku



Kako u Excel-u upisati broj koji počinje sa nulom "0"?

 Jedan od načina jeste da selektujete opseg ćelija gde se može naći broj koji počinje sa nulom, onda idite - desni klik - Format Cells - Number - Custom i kao format ukucamo onoliko nula koliko broj ima cifara- OK.

Npr. znamo da JMBG mora da ima 13 cifrara, tako da ćemo uneti trinaest nula. Ali ovde treba biti oprezan, jer ukoliko unesemo samo 4 cifre, Excel će prikazati prvo 9 nula pa onda te 4 cifre.


 

Drugi način jeste isto selektovanje opsega ćelija gde će biti brojevi koji počinju sa nulom, desni klik - Format Cells - Number -Text - OK.

Treći način, jeste da pojedinačno za svaki unos koji počinje nulom unesete najpre apostrof ( ' ), pa da onda počnete broj koji želite. Npr. '00123

Kako u Excel-u prikazati nulu na početku

Imajte na umu da kada ovako unesete "brojeve", to zapravo nisu brojevi, već ih Excel posmatra kao tekstualni unos, što znači da nećete moći da primenjujete formule za obradu brojeva (sum, itd.).


Постави коментар

0 Коментари