Advertisement

Responsive Advertisement

Kako urediti blog post u Bloggeru?


Pošto sam već objasnio kako da napravite svoj blog, sada trebate da počnete da objavljujete tekstove. Veoma je bitno kako ste taj tekst oblikovali - potrebno je da postoje slike, da neki delovi budu ispisani podebljano, da se stavi neka veza i sl.

Sada ću vam objasniti čemu služe ovi alati u blogeru i što je verovatno bitnije kada, gde i koliko često trebate da ih upotrebite da vaš post izgleda pristojno.



U okviru kartice postavljanje nalazi se kartica novi post. 

U praznom prostoru pored natpisa zvanje trebate da napišete naslov vašeg teksta, a u ovom velikom prostoru ispod pišete tekst. Nakon što otkucate tekst, trebalo bi ga malo srediti, oblikovati i slično.
Kliknite na sliku da bi je videli u punoj veličini

Kako urediti blog post u Bloggeru?


1. Ove strelice označene rednim brojem 1 (opozovi i ponovi) služe da se vratite korak nazad ili napred ukoliko ste nešto pogrešno uradili.  

2. Druga alatka je font, ovde možete da izaberete kojim fontom ćete pisati tekst ili delove teksta. Bitno je da ceo tekst bude ispisan istim fontom, a da eventualno ukoliko postoji potreba samo neki deo teksta bude u drugom fontu.

3. Sledeća su podešavanja veličina fonta. Preporučujem normalnu veličinu jer ukoliko ceo tekst bude ispisan previše malim ili previše velikim slovima, to po meni ne ostavlja dobar utisak na čitaoca.

4. Ovim alatima možete podebljati slova - Bold, pisati kosim slovima - Italic ili pisati podvučeno. Naravno moguća je i različita kombinacija. Preporučujem da koristite neku od ovih opcija kada želite nešto da naglasite, jer ukoliko je tekst previše opširan, bez slika i pasusa retko će ko hteti da sve pročita. Zato podebljajte interesantne delove da bi zainteresovali čitaoca.

5. Opcija precrtano služi kao i što sam naziv kaže da precrtate deo teksta to može da posluži u različite svrhe. 
6. Boja teksta - izaberite kojom bojom želite da pišete. Ovo takođe može da posluži ukoliko želite da naglasite deo teksta ili naslov. U zavisnosti od pozadine vašeg bloga trebate da birate i boju teksta i to tako da se taj tekst vidi kada objavite post. Na nekim blogovima sam viđao prozirne pozadine i takvu boju teksta da se ništa ne vidi. To sigurno neće privući ljude da ponovo dođu na vaš blog, a naravno nije zdravo ni za vid.  

7. Ovom opcijom takođe možete naglašavati neki deo teksta, radi se o boji u pozadini teksta.  

8. Veza služi da dodate ili uklonite vezu, možete da selektujete deo teksta, da kliknete na VEZA i da dodate vezu (link). Preporučujem da na nekoliko reči u tekstu dodate vezu ka nekom svom postu koji ste ranije napisali, ali je bitno da taj tekst ima neke veze sa temom o kojoj pišete npr. link na početku ovog teksta. 

9. Ovim opcijama dodajete sliku ili video u svoj post, preporučuje da sliku obavezno daodate na početku svakog posta. Ta slika treba da bude vezana za temu o kojoj pišete, to je veoma bitno jer se dosta ljudi odlučuje da pročita neki tekst na osnovu slike koju vidi. Ne kaže se bezveze da "slika govori više od hiljadu reči". Međutim, bitno je i tekst bude kvalitetan kako bi se posetioci ponovo vratili na vaš blog. Što se tiče video klipova, preporučujem da ukoliko postoji potreba stavite video koji ste vi postavili na youtube. Isto tako moj savet je da video bude na kraju, posle završetka teksta. 

10. A sad smo došli i do jedne korisne opcije umetnite novi prelazak. Preporučujem da nakon nekoliko interesantnih rečenica kojim ćete privući čitaoce, postavite prelazak. Na taj način će neko da bi pročitao ceo tekst morati da klikne na opciju pročitaj više, ovako stičete veći broj pregleda, a osim toga, bar mene, previše smara kad moram da skrolujem 5 min da bih video sledeći naslov. 

11. I došli smo do, meni najinteresantnije opcije, a to je poravnjanje. Ovu opciju koristi veoma mali broj blogera što mene strašno nervira. Previše je neuredno kad se ne upotrebi obostrano poravnjanje. To su neka pravila pisanja određenih formi koja bi trebala da se ispoštuju, o tim formama će biti reči u nekim narednim tekstovima pa ću se tu deteljnije baviti ovim pitanjem. 
    Osim korišćenja ovih alata u oblikovanju teksta, veoma je bitno da koristite ENTER. Postoje blogeri koji ne koriste ovo dugme, verovatno im ne radi ili su zaboravili na njega ali bi trebalo da ga upotrebe. Jer niko neće da čita kada vidi ogroman tekst, bez pasusa, bez slika i sl.

    Neki ljudi, kao što sam ja, ne čitaju cele tekstove već samo gledaju početak rečenice ili podebljane delove teksta, pa ako je nešto interesantno pročitaju ceo tekst.

    Постави коментар

    3 Коментари

    Odlični saveti, hvala puno :)
    Milan Stanojevic каже…
    Nadam se da je bilo od pomoći.....:D
    Unknown каже…
    Molim te za pomoc. Nemam komp, pravim blog preko mobilnog telefona i nije isto. Sve sam uradio, ali nemam vezu izmedju slike i mog bloga ( stavio sam sliku fb, a nisam povezan ). Takodje trazi mi url adresu koju nemam. Imam blog,ali nemam vezu. Hvala unapred.