Advertisement

Responsive Advertisement

12 saveta za one koji nose svoje omiljene uređaje na odmor




SEZONA ODMORA JE VEĆ UVELIKO U toku, i iako svi volimo da koristimo svoje omiljene „spravice“ kod kuće, njihova upotreba na odmoru može postati prava gnjavaža. Pre nego što čak i počnete sa pakovanjem stvari, pročitajte sledeće savete – oni vam mogu pomoći da uživate u odmoru a da i dalje ostanete povezani. Saznajte kako da izbegnete dodatne troškove, obezbedite svoj prtljag i uštedite energiju za celodnevni rad uređaja.


Ostavite prenosivi računar kod kuće


Donesite hrabru odluku, i ostavite ga kod kuće. Nije vam potreban dodatni teret. Sve što morate da uradite preko svog prenosivog računara – e-pošta, društveni mediji, brošure za putovanja, internet, filmovi, muzika i uređivanje fotografija – od sada možete uraditi i na pametnom telefonu ili tabličnom računaru.

Najveća prednost odluke da prenosivi računar ostavite kod kuće je lakša torba, dodatno mesto za odeću ili druge uređaje. Plus, nećete morati da brinete o tome da ga nosate unaokolo ili da ga vezujete za mini-bar u hotelskoj sobi.

Ponesite pištolj


Dobro, znam da ovo baš i nema smisla, ali sačekajte trenutak. Ako brinete da bi aviokompanija mogla da izgubi vašu torbu prepunu uređaja, brigu možete ublažiti time što ćete u istu torbu spakovati i pištolj. Naravno, ne mislim na pravi pištolj, već samo na onaj koji se koristi za startovanje trka, koji ne koristi bojevu municiju.

Prtljag koji sadrži vatreno oružje (uključujući i starterski pištolj) mora se transportovati u zaključanom i neobeleženom koferu tvrde konstrukcije. Kofer se prevozi, barem u SAD, pod budnim nadzorom Uprave za sigurnost u saobraćaju (Transportation Security Administration, TSA). Ova dodatna briga osigurava bezbedan prenos vaše opreme, ali do svojih uređaja nećete moći da dođete sve dok ne stignete na odredište.

Gubitak vatrenog oružja je mnogo važnija stvar za bezbednosne službe nego gubitak običnog prtljaga, stoga ovim koracima možete smanjiti šanse da vam uređaji iz bilo kog razloga nestanu. Za kupovinu starterskog pištolja, čija je cena od 20 USD naviše, nije vam potrebna dozvola niti ste u obavezi da ovaj pištolj registrujete.

Ponesite produžni kabl


Ako putujete u drugu državu, ne bi bilo loše da se prvo informišete o vrstama utičnica za struju koje se uglavnom koriste u zemlji u kojoj ćete provesti odmor. Ako se one razlikuju, kao što je slučaj sa jedinstvenim američkim utičnicama, produžni kabl sa adapterom vas može spasti mnogo muka. U slučaju da ovoga leta nećete napuštati svoju zemlju, produžni kabl vam može biti od pomoći pri punjenju baterija svih vaših omiljenih uređaja u hotelskoj sobi.

Punite baterije u hodu


Prenosiva baterija vam može poslužiti za punjenje uređaja kada niste u hotelu ili u blizini utičnice za struju. Odlična opcija za korisnike Appleovih uređaja je baterija HyperJuice Micro, prvenstveno zbog manjih dimenzija i velike snage (3600 mAh, što je dovoljno da se iPhone 4 napuni jedan i po put), ali i mogućnosti punjenja svakog uređaja s USB priključkom.

Još jedan odličan izbor je iSound Portable Power Max (130 USD, 1600 mAh), ili nešto slabiji i manji model iSound Portable Power (90 USD, 8000 mAh). Oba ova uređaja imaju pet USB priključaka za punjenje i svaki je otprilike veličine prenosivog čvrstog diska.

Koristite rukohvat za fotoaparat s baterijama


Često se dešava da zaboravite da napunite baterije vašeg DSLR fotoaparata – makar se meni to dešava – ali, ako sa sobom ponesete dodatni rukohvat sa baterijama, slikanje možete da nastavite za manje od minut.

Jednostavno dodajte rukohvat sa donje strane (osim ako ne koristite Nikon D3 ili Canon 1D), dodajte nekoliko baterija veličine AA i spremni ste.

Rukohvat takođe povećava dimenzije fotoaparata, a neki modeli imaju posebne kontrole koje znatno olakšavaju slikanje u portretnoj orijentaciji. Prema mom iskustvu, jeftiniji rukohvati sa lokacije eBay rade isto onoliko dobro kao i markirani rukohvati, koji mogu koštati i nekoliko stotina dolara.

Probajte prenosivi čvrsti disk sa ugrađenim čitačem memorijskih kartica


Vaš DSLR fotoaparat koji može da snima video rezolucije 720p vrlo brzo može da napuni vašu SDXC ili CompactFlash memorijsku karticu kapaciteta 64 GB. Jedan od načina da rešite problem nedostatka prostora za vaše predivne fotografije sa odmora je da sa sobom nosite nekoliko memorijskih kartica. Ipak, mnogo isplativije i praktičnije rešenje je prenosivi tvrdi disk sa ugrađenim čitačem memorijskih kartica, kao što je model Digital Foci Photo Safe II (109 USD) koji nudi 250 GB prostora. Ako pak imate dovoljno memorijskih kartica za put, ovaj prenosivi hard disk je odlično rešenje za skladištenje rezervnih kopija vaših snimaka.

Ponesite brzi čitač kartica


Ako slikate puno fotografija, moja topla preporuka je da nabavite brz čitač kartica kako biste skratili vreme potrebno za prebacivanje fotografija. Preporučujemo čitač Lexar Professional USB 3.0 USB Dual Slot Reader. USB 3.0 priključak nudi do pet puta veće brzine od prethodnog standarda. Idete da obilazite turističke znamenitosti, a ne da prebacujete fotografije, zar ne?

Izbegnite doplatu za korišćenje prenosa podataka u romingu


Korišćenje servisa na vašem pametnom telefonu koji zahtevaju prenos podataka može doneti dodatne troškove, koji, recimo u SAD, mogu dostići i 20,5 USD po megabajtu.

Da biste izbegli ove dodatne troškove, možete uplatiti međunarodnu tarifu za korišćenje prenosa podataka kod vašeg operatera.

Pored toga, možete isključiti mogućnost prenosa podataka, što će ograničiti EDGE ili osnovnu uslugu, ili jednostavno možete kupiti pripejd SIM karticu domaće mreže na aerodromu.

Koristite Google Voice za prosleđivanje poziva


Korišćenje privremene SIM kartice ili mobilnog telefona dok ste u inostranstvu vas ne sprečava da koristite svoj stari broj.

Svoj standardni broj telefona možete podesiti uz pomoć opcije za prosleđivanje poziva koju nudi Google Voice. Na taj način, oni koji vas zovu mogu ostaviti glasovne poruke u vašem prijemnom sandučetu. Usluga je veoma jednostavna za korišćenje i jeftina. Ako želite da ih pozovete, možete podesiti svoj Skype ili Google broj i koristiti jeftine VoIP usluge.

Podesite svoj digitalni video rikorder sa daljine


Dok ste odsutni, svoj digitalni video rikorder možete podesiti preko Interneta uz pomoć pametnog telefona ili tabličnog računara. Većina satelitskih i kablovskih operatera, uključujući Comcast (iPad i iPhone), DirectTV (Android, BlackBerry, iPhone, Palm, Windows Phone 7) i Dish Network (Android, BlackBerry, iPad i iPhone), su razvili svoje zvanične aplikacija za ovu svrhu. Ako volite pomno da pratite sadržaj koji se emituje, možete podesiti svoj rikorder da snima sa daljine ako koristite TiVo ili odgovarajuću iPad aplikaciju.

Prosledite snimke sa digitalnog video rikordera


Ako želite da pristupite uslugama za prosleđivanje multimedijskog sadržaja sa Interneta za koje plaćate pretplatu (Amazon Instant Video, Hulu Plus, Netflix), nabavite uređaj Slingbox Pro HD da biste mogli pregledate sadržaj koji je snimljen kod kuće.

Sve što je potrebno jeste da povežete Slingbox sa digitalnim video rikorderom ili vašim računarom koji služi kao media centar pre nego što krenete na put. Nadalje možete gledati video sadržaj na vašem mobilnom uređaju uz pomoć aplikacije SlingPlayer Mobile.

 

Pronađite Wi-Fi pristupnu tačku


Nikada nije loše znati gde se nalaze lokalne Wi-Fi pristupne tačke dok putujete. Instalirajte besplatnu aplikaciju JiWire Global Wi-Fi Finder na svom pametnom telefonu. Iz kompanije tvrde da ona može pronaći više od 500.000 besplatnih i komercijalnih Wi-Fi pristupnih tačaka u 142 države. Aplikacija je dostupna za iPhone i iPod Touch, ali i za uređaje sa Androidom. (M.S.)

(Izvor mikro.rs)


Постави коментар

0 Коментари