Advertisement

Responsive Advertisement

Da li bi Microsoft trebalo da odustane od imena „Windows“?

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

MICROSOFT je na konferenciji održanoj ove nedelje u kratkim crtama predstavio viziju jedinstvenog softverskog ekosistema za personalne računare, telefone, tablične računare, televizore i igračku konzolu Xbox, a prema navodima jedne veb lokacije, moglo bi da se dogodi da kompanija prestane da koristi naziv „Windows“ u korist nekog svežijeg imena.

Ukoli se to i dogodi, Microsoft ne bi mogao da izabere bolji trenutak za odustajanje od Windowsa kako bi izabrao novo i atraktivnije ime za svoj operativni sistem. A evo i nekih razloga:

Previše neuspeha. Sećate li se koliko je Windows Vista bila dosadna? A Windows ME? Ni Windows Phone 7 nije postigao neki ogroman uspeh, što je čak potvrdio i Stiv Bolmer, izvršni direktor kompanije. Sa time se slaže i Preston Grala, novinar koji piše za Computerworld. On tvrdi da je nova verzija Mango i dalje u zaostatku za Appleovim operativnim sistemom iOS i Androidom i da bi morala da bude mnogo bolja ako Microsoft želi da postigne uspeh. U istoriji Windowsa postoji puno neuspeha. Vreme je da Microsoft krene sa novim i svežim imenom koje će neuspehe iz prošlosti poslati u zaborav.

Nedostatak baze pasioniranih korisnika. Windows je nesumnjivo najbolji operativni sistem kada se radi o podršci za igre, ali nema bazu pasioniranih korisnika kao što to imaju Mac OSX ili Linux. Štaviše, nedavne studije su pokazale da se njegov udeo na tržištu polako smanjuje u korist Macintosh računara, pametnih telefona i tabličnih računara. Najpametnije bi bilo da kompanija uskoro predstavi novi operativni sistem i napravi nešto što ljudi žele – umesto jednog višestranog operativnog sistema koji bi trebalo da zadovoljava potrebe većine potrošača.

Zastareo je. Windows je star. Videli smo sve, od verzije 1.01 do verzije 7, od Windowsa ME do Windowsa XP. (Da ne pominjemo Windows 8, koji je najavljen za 2012. godinu.) Naziv „Windows“ pojavio se 1983. godine i izveden je od vizuelnih računarskih polja (prozora) na kojima se ovaj operativni sistem zasniva. Vizuelno računarstvo ne predstavlja veliku atrakciju u današnjem svetu. Zadržavanje naziva na osnovu jedne arhaične karakteristike samo sprečava Microsoft da krene dalje. Ako kompanija planira da ispolji svoju inovativnost time što će sjediniti Windows sa platformom Windows Phone i operativnim sistemom za konzolu Xbox, pravo je vreme da novi operativni sistem predstavi pod novim imenom.

Naravno, vest o tome da Microsoft odustaje od Windowsa je još uvek samo nagađanje. Ova robna marka je igrala veliku ulogu u postizanju uspeha kompanije i predstavlja osnovni proizvod, tvrdi Bolmer. Ipak, u ovom trenutku, ideja je toliko zanimljiva da bi Microsoftu mogla da donese puno uspeha u budućnosti. (M.S.)

Izvor: www.mikro.rs


Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари