Advertisement

Responsive Advertisement

Do 2015. godine polovina prenosivih računara imaće četvorojezgarne procesore

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

NAKON USPEŠNOG PRODORA NA TRŽIŠTE stonih računara, četvorojezgarni procesori su spremni da osvoje novi segment tržišta. Prema predviđanju istraživačke kompanije iSupply, do 2015. godine 49% procesora u prenosivim računarima biće četvorojezgarni modeli.



Trenutno, 9% prenosivih računara ima četvorojezgarne procesore. U ovoj godini će ukupno biti isporučeno oko 21 milion računara sa tim procesorima, dok se za 2015. godinu predviđa isporuka oko 160 miliona prenosivih računara sa četvorojezgarnim procesorima.

Isporuke šestojezgarnih procesora će takođe beležiti porast, navode istraživači kompanije iSuppli. Iako trenutno na tržištu nema prenosivih računara sa tom vrstom procesora, predviđa se da će 2015. godine biti isporučeno 59 miliona računara sa šestojezgarnim procesorima, odnosno 18% od ukupnog broja isporučenih prenosivih računara.

“Godinama unazad proizvođači procesora i računara su najveću pažnju posvećivali brzini procesora, pokušavajući da iz njih ’iscede’ još koji megaherc ili gigaherc. Pojavom višejezgarnih procesora to se promenilo, tako da proizvođači sada nastoje da razviju modele sa što više jezgara, sposobne da paraleleno izvrašavaju što više operacija. ’Bojno polje’ se iz dvojezgarnog segmenta preselilo u četvrojezgarni, a na red će doći i šestojezgarni”, kaže Metju Vilkins iz kompanije iSuppli.

Što se tiče šestojezgarnih modela, dva najveća proizvođača procesora, kompanije Intel i AMD, predstavili su svoje šestojezgarne procesore koji su, za sada, namenjeni stonim računarima. Radi se o modelima Core i7-970 (Intel) i Phenom II X6 (AMD).

Istraživači kompanije iSuppli predviđaju i da će do 2015. godine 90% prenosivih računara imati procesore sa integrisanim centralnim i grafičkim procesorom, budući da korisnici sve više zahtevaju prenosive računare sposobne da izvršavaju i najzahtevnije grafičke i multimedijske zadatke, kao i da imaju manju potrošnju energije. (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs 

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари