Advertisement

Responsive Advertisement

Kinezi ugasili 1,3 miliona veb lokacija

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

U Kini prošle godine ugašeno 1,3 miliona veb lokacija

 

KINESKA AKADEMIJA DRUŠTVENIH NAUKA saopštila je da je krajem 2010. godine u toj zemlji bilo za 41% manje veb lokacija nego godinu dana ranije, odnosno da ih je tokom 2010. godine ugašeno 1.300.000.



Razlog ovog smanjenja je taj što su vlasti u toj zemlji pooštrili propise koji se tiču upotrebe interneta. Inače  2009. je bila pokrenuta i velika akcija zadvaranja sajtova sa pornografskim sadržajem. Uprkos svim tim ograničenjima, kineski zvaničnici ističu da u zemlji postoji “visok nivo upotrebe interneta i slobode izražavanja na internetu”.

Uprkos smanjenju broja veb lokacija, ponuda sadržaja na kineskom internetu raste – prema zvaničnim podacima, broj veb stranica je povećan za 79% u odnosu na prethodnu godinu i dostigao je 60 milijardi. “Ovi podaci govore da je sadržaj postao bogatiji i raznovrsniji, a nadzor državnih organa strožiji i bolje zakonski regulisan”, ističu zvaničnici kineske Akademije društvenih nauka.

Međutim, brojne kineske organizacije za zaštitu građanskih prava tvrde da u Kini postoje ograničenja upotrebe interneta, kao i cenzura u pogledu objavljivanja na internetu. Oni tvrde da se u Kini redovno blokiraju pojedine strane veb lokacije sa najnovijim vestima, ali i društvene mreže kao što su Facebook, Youtube i Twitter.  (M.B.)

Izvor: www.mikro.rs 

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари