Advertisement

Responsive Advertisement

Hakerska grupa Anonymous i vlasti grada San Franciska u ratu



Anonymous, anonimos, hakerska grupa, najbolji hakeri, logo, anonimous hakeri, hakerske slike, slike hakera, ispovest hakera, logo hack, hacker, hakovan facebook, slika, wallpaper, SEO for image, San Francisco, news, it, neredi u san francisku, hakeri napadaju, napad hakera, attack, maska, smeh, Hakerska grupa Anonymous i vlasti grada San Franciska u ratu

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/
Mali rat između hakerske grupe anonymous i gradskih vlasti San Franciska, za sada je rezultirao objavljivanjem informacija iz baze podataka sistema Brzog prevoza u oblasti zaliva San Franciska i protestima ispred gradske skupštine San Franciska i na stanicama gradske železnice.

Podaci koje je grupa Anonymous objavila sadrže imena, adrese,telefonske brojeve, korisnička imena i lozinke korisnika gradskog prevoza koji posećuju veb lokaciju sistema BART da bi upravljali svojim nalozima. Osim upada u bazu podataka, grupa Anonymous je početkom nedelje uspela i da obori veb lokaciju sistema BART. Objavljeni su podaci približno 3000 korisnika, od ukupno 55.000 korisnika koliko ima sistem BART, ali za sada nikakva finansijska šteta nije naneta.

Do napada na sistem BART je došlo nakon što je uprava gradskog prevoza krajem prošle nedelje onemogućila upotrebu mobilne telefonije na linijama gradskog i prigradskog saobraćaja. Uprava sistema je taj potez pravdala time što neki korisnici planiraju akcije koje bi mogle da ugroze bezbednost drugih putnika, ali izgleda da se pravi razlog krije u tome što je sistem BART u poslednje vreme izložen žestokim kritikama da njegovi službenici prekoračuju svoja ovlašćenja. BART ima i svoju službu za održavanje reda i upravo pripadnici te službe su u poslednje vreme bili učesnici u nekoliko incidenata od kojih su dva okončana smrtonosnim ishodom.

Hakerska grupa Anonymous je na svojoj veb lokaciji i nalogu na Twitteru, pod korisničkim imenom #OpBART objavila saopštenje u kojima se izvinjava stanovnicima San Franciska i okoline zbog mogućih problema u saobraćaju, ali ih je istovremeno uputila da se za pitanja bezbednosti njihovih podataka obrate upravi sistema BART. Osim toga, hakeri su saopštili da je baza podataka sistema BART napadnuta tehnikom poznatom kao “umetanje SQL koda” (SQL injection).

Trvenja grupe Anonymous i gradskih vlasti San Franciska dovela su do protesta koji su u ponedeljak održani ispred gradske skupštine San Franciska i na stanicama gradske železnice. U protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi koji su pokušavali da spreče vozove gradske železnice da napuste stanice. Mnogi protestanti su nosili maske sa likom Gaja Fouksa, kako bi time pokazali svoju solidarnost sa grupom Anonymous.

Gaj (ponegde nazivan i Gvido) Fouks je istorijska ličnost sa kraja 16. veka i jedan od učesnika zavere koja je trebalo da rezultira ubistvom engleskog kralja Džejmsa I. Fouks je bio engleski katolik koji se borio protiv protestanata u sopstvenoj zemlji, ali i na strani Španije u špansko-engleskom ratu oko Holandije. Nakon što je njihov plan propao, Fouks i ostali zaverenici su uhapšeni i optuženi za veleizdaju. Na suđenju su proglašeni krivim i ubrzo posle toga pogubljeni.

Ono što spaja Gaja Fouksa i današnje vreme jeste to što je hakerska grupa Anonymous nedavno saopštila da će 5. novembra, na Dan Gaja Fouksa (dan kada se u čast spasa kralja Džejmsa I u Velikoj Britaniji pale logorske vatre, tzv. “vatre radosnice”), “oboriti i uništiti Facebook”. Osim toga, hakerska grupa Anonymous često u svojim saopštenjima koja objavljuje na internetu koristi kao svoj logotip stilizovani lik Gaja Fouksa.

Osim što su privukli pažnju američkih i svetskih medija, protesti u San Francisku su naveli i američku Saveznu komisiju za komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) da objavi saopštenje u kome navodi da će podrobno ispitati slučaj ograničenja komunikacionih usluga u San Francisku i preduzeti sve potrebne mere. (M.B.)


Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog
Izvor: www.mikro.rs

Постави коментар

0 Коментари