Advertisement

Responsive Advertisement

Ubrzanje računara 2. deo - DefragmentacijaDefragmentacija je proces koji smanjuje količinu fragmentacije u datotekama. To se postiže organizovanjem sadržaja diska. Ovim procesom se stvara veće područije slobodnog prostora.

Fragmentacija diska se javlja kada operativni sistem ne može kontinuirano da sačuva datoteke već ih čuva u prazan prostor između datoteka.

Pre nego što počnete defragmentaciju poželjno je da uradite čišćenje diska, o čemu sam pisao u prethodnom članku. Isto kao i čišćenje diska i proces defragmentacije je poželjno da uradite za svaku particiju posebno.


Kako izvršiti defragmentaciju?


Postoje više načina za pokretanje procesa defragmentacije.

Jedan način je: Start - All Programs - Accessories - System Tools - Disk Defragmenter.

Kada kliknetete tu otvara vam se nov prozor koji izgleda ovako:
Kliknite na particiju gde želite da izvršide defragmentaciju i kliknite na DEFRAGMENT.

Da biste izvršili defragmentaciju u toj particiji morate imati minimalno 15% slobodnog prostora.

Drugi način da se izvrši proces defragmentacije je da odete u MyComputer - desni klik na particiju gde želite da izvršite defragmentaciju - properties - izaberite karticu tools - u delu defragmentation izaverite DEFRAGMENT NOW.... ostatak je isti kao što je objašnjeno za prvi način.

Постави коментар

1 Коментари

Bojan Živković каже…
Dobra alatka je Smart Defrag, besplatan program, automatski se isključuje-uključuje kada kompjuter ima prazan hod. Koristim ga na XP i zadovoljan sam.