Advertisement

Responsive Advertisement

Japanski robot podiže i prenosi pacijente

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

japan+robot+robotic+nurse+move+prenosi+riba - riba II
Japanci su razvili robota koji može da se sagne i nžno podigne pacijenta s poda, iz kreveta ili iz kolica.

Robot pod nazivom RIBA-II je razvijen u istraživačkom centru u Nagoji i namenjen je ustanovama za negu i pomoć starijim licima.


„Posetili smo nekoliko ustanova za negu starih lica i saznali da je premeštanje slabo pokretnih pacijenata najteži posao za osoblje koje se o njima brine“, rekao je Ju Kato, specijalsita za robote u industriji gume Tokaj (Tokai Rubber Industries, 東海ゴム工業株式会社).

Prema podacima do kojih je došao državni istraživački institut RIKEN koji je sarađivao s Tokajom na izradi robota, u Japanu se pacijenti podižu u proseku 40 puta dnevno.

Kato kaže da će sledeće godine robota ispitivati u jednoj ustanovi za brigu o starima, a 2015. početi i da ga prodaju. Za sada se očekuje da će koštati oko šest miliona jena (78.000 dolara).

Mašina može da podigne teret težak do 80 kilograma s poda, iz kreveta ili iz kolica. Duž ruku i na grudima ima slojeve posebno dizajnirane gume s mrežom senzora koji joj šalju povratne podatke dok nosi pacijenta.

Ovo je druga generacija robota RIBA, čije je ime skraćenica od „robot za interaktivnu telesnu pomoć“ (Robot for Interactive Body Assistance). Prvi model je objavljen 2009. i mogao je da prenosi ljude od najviše 60 kilograma ali samo između kreveta i kolica. Pošto je bio izrađen pre nego što je izumljena gumirana mreža senzora, podizanje je kontrolisalo 400 pojedinačnih senzora, objasnio je Kato.

Roboti se sve više uključuju u svakodnevni život u Japanu, a njihova glavna primena biće da brinu o starima. Pošto nema dovoljno osoblja koje bi opsluživalo sve brojniju stariju populaciju već su razvijeni roboti koji peru, nadziru pa čak i zabavljaju lica o kojima se brinu. (M.V.)

Pogledajte video: http://www.youtube.com/watch?v=U92eB6WyjKc&feature=player_embedded

Izvor: www.mikro.rs
Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари