Advertisement

Responsive Advertisement

Kinezi napravili svoj operativni sistem za mobilne telefone


KINESKI GIGANT ZA E-TRGOVINU, S nimalo kineskim imenom Alibaba, napravio je sopstveni operativni sistem za mobilne telefone i tablične računare, kako bi na tamošnjem tržištu bolje promovisao svoje proizvode, jer uređaji s Androidom i Eplovim sistemom Ajoes (Apple iOS) postaju sve popularniji u toj zemlji.

Alibabina podružnica Klaud kompjuting (Alibaba Cloud Computing, AliCloud) predstavila je u četvrtak taj sistem nazvan Alijun (Aliyun, 阿里云, Ali oblak), zasnovan na Linuksu, zajedno s pametnim mobilnim telefonom kineske proizvodnje. Telefon će se u prodaji pojaviti pre kraja jula i koštaće 2680 juana (415 dolara). Pored toga, rečeno je i da će se kasnije ove godine u Kini pojaviti i tablični računar s tim sistemom.

Alijun će moći da izvršava Android aplikacije kao i veb aplikacije za čiju su izradu korišćeni HTML 5 ili Javaskript (JavaScript). Zahvaljujući tome Alibaba i drugi će lakše nuditi svoje proizvode preko mreže, jer uređaji sa tim sistemom neće od korisnika zahtevati da preuzimaju nikakav softver. U kompaniji koja je razvila Alijun smatraju da je model poslovanja preko veba već uspostavljen pa ukoliko se veb donese i na telefon, taj poslovni model se donosi i na taj uređaj.

Alijun se dobija sa dvadeset „oblak aplikacija“ koje pristupaju Alibabinim servisima preko interneta. Među tim aplikacijama su pretraživanje interneta, skener bar-koda kako bi se proizvodi pronašli na mreži i aplikacija koja prikazuje popuste pri grupnoj kupovini. Alibaba planira da svakog dana ponudi po jednu novu oblak aplikaciju.

Ovaj operativni sistem svakom korisniku obezbeđuje i po 100 gigabajta virtuelnog memorijskog prostora preko interneta. U njemu se uz otvoreni nalog mogu čuvati fotografije, spiskovi kontakata i poruke.

Alibaba je zapravo grupacija i u njenom sastavu su i kompanije kao što su Taobao Mall i Taobao Marketplace, dva najveće mrežne maloprodajne lokacije u Kini. Taobao je krajem 2010. imao 370 miliona korisnika.

Da bi napravio pametni telefon s novim operativnim sistemom, Alibaba je angažovao dve partnerske kompanije – Tjanјu (Tianyu), kineskog proizvođača mobilnih telefona i Envidiju (Nvidia), američkog proizvođača čipova. Telefon ima dugačko ime koje se izgovara “keitač klaud smartfon ve 700” (K-Touch Cloud SmartPhone W700), što u prevodu znači da je reč o pametnom telefonu K-dodir koji se oslanja na računarski oblak.

Telefon ima ekran od 9,7 cm (3,8 inča) i dvojezgarni procesor Tegra 2 koji radi na 1 GHz. Proizvođač telefona je na predstavljanju izjavio da je želeo da napravi telefon koji će biti takmac Eplovom Ajfonu (Apple iPhone).

Operativni sistem je razvijan tri godine i na tome je radilo 1200 inženjera. Kompanija ga sada licencira besplatno i trenutno pregovara s Kvolkomom (Qualcomm), proizvođačem čipova za mobilne telefone, da napravi i telefon niže klase koji će takođe koristiti Alijun.

Tjanјu bi ukoliko poželi mogao da prodaje ovaj pametni telefon i izvan Kine, jer je Alijun napravljen tako da podržava više jezika, uključujući engleski.

Sve je više kineskih tehnokompanija koje svoju robu i usluge promovišu preko mobilnih telefona. Alibabina kompanija Taobao još ranije je ponudila mobilni telefon pod svojim imenom na kome su bile instalirane njene aplikacije za e-trgovinu.

Ova tendencija je sve izraženija, jer se sve više stanovnika Kine oslanja na svoje telefone da bi išli na internet. U Kini već ima 900 miliona korisnika mobilnih telefona a očekuje se da će samo ove godine tamo biti prodato oko 95 miliona primeraka pametnih telefona. Posebno brz rast prodaje su imali telefoni s Androidom, jer je od 87.000 primeraka prodatih u 2010. taj broj u 2011. dostigao skoro jedanaest miliona. Aplov Ajfon 4 je tamo takođe veliki hit, tako da su se u Pekingu formirali redovi ispred radnji gde se prodaje a ponuda je teško zadovoljavala potražnju.

Međutim, Alibaba veruje da će ipak uspeti da privuče brojne korisnike voljne da kupe njegov telefon s novim operativnim sistemom, jer su njegovi proizvodi napravljeni upravo za kineske kupce. (M.V.)
Izvor: http://www.mikro.rs

Постави коментар

0 Коментари