Advertisement

Responsive Advertisement

Mozilla je zakrpila 11 propusta i unapredila FireFox u verziju 7


Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/
Mozilla je zakrpila 11 propusta u stonom izdanju FireFox-a i unapredila ga u verziju 7. Najveće unapređenje se odnosi na smanjenje korišćene memorije. Mozila je ranije tvrdila da će ono biti smanjeno za 50% a sada je ponovo objavila da Fajerfoks efikasnije vodi računa o tom resursu i da će korisnici uočiti da radi brže. „Većina korisnika će videti da se u odnosu na verziju 4 korišćenje memorije smanjilo za 20–30%, a u nekim slučajevima i za 50%.“ 


Fajerfoks je još odavno poznat po tome što nemilice grabi memoriju, a kritike na taj račun naterale su Mozilu da pokrene projekat Skupljanje memorije (MemShrink), s ciljem da smanji količinu korišćene memorije i ispravi greške koje sprečavaju da se memorija oslobodi i vrati sistemu po zatvaranju strana. 

Od ostalih promena koje su se pojavile u verziji sedam, valja pomenuti novo hardversko ubrzavanje koje omogućava brže prikazivanje HTML5 koda i alatku Telemetrija (Telemetry) koju korisnici mogu da uključe kako bi Mozili poslali podatke o Fajerfoksovim performansama. Ispravljeno je ukupno 11 bezbednosnih propusta od kojih je čak deset spadalo u kategoriju kritičnih, što je Mozilin znak za najozboljniju pretnju; a samo jedan je označen kao umeren. 

Pošto Mozila sada pakuje bezbednosne zakrpe isključivo sa nadogradnjama svake verzije, korisnici koji imaju Fajerfoks 6 ili neku stariju, moraju da ga nadograde da bi se rešili grešaka. 

Fajerfoks 7 se ručno može preuzeti odavde, dok će onima koji koriste verziju 4, 5 ili 6 nadogradnja biti ponuđena automatski. Sledaća nova verzija treba da se pojavi 8. novembra. (M.V.)

Постави коментар

0 Коментари