KAKO DA blokirate sajtove na Mozili FireFox?

KAKO DA blokirate sajtove na Mozili FireFox?

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/
Ukoliko želite da blokirate sajtove na FireFox-u to ćete najlakše uradeti preko različitih dodataka (add ons) za ovaj browser. U pitanju su dodaci pod imenom "Block list". Kada instalirate dodatak za Mozillu, možete dodati željene sajtove na tkz. crnu listu (blacklist) i te sajtove nećete moći da posetite preko Mozille. Kako bi sprečili druge da menjaju ovu crnu listu, možete dodati šifru.


Evo jednog dodatka koji ja preporučujem:

Kako da instalirate add-ons na Mozilli?Korak 1 – Pronađite add ons koji želite da instalirate. Za instalaciju dodatka Block List kliknite OVDE.  
Korak 2 – Kliknite na dugme +Add to Firefox i sačekajte malo.
Korak 3 – Sada se otvara nov prozor. Kliknite na dugme INSTAL NOW i instalacija je završena. Međutim, da bi dodatak počeo da radi morate da restartujete mozilu (klik na restart now kada se pojavi ili jednostavno ugasite pa upalite mozilu).
Kliknite na sliku da bi je videli u punoj veličini

Kako radi ovaj dodatak?

Da bi blokirali neki sajt potrebno je da uđete na ovaj dodatak. Tools - Add ons - Extension nađite dodatak BlockList iz liste dodataka koje ste instalirali, a onda dupli klik na njega.

Na dnu nove stranice kliknite na dugme Options..
Kliknite na sliku da bi je videli u punoj veličini

Ako ste kliknuli, otvoriće vam se nov prozor za podešavanja koji izgleda ovako:

Kliknite na sliku da bi je videli u punoj veličini
Čekirajte opciju Enable authentication i u boksu ispod unesite šifru. Klikom na dugme ADD otvara se nov prozor gde trebate da kucate URL adresu sajta koji želite da blokirate. 
Npr. http://www.imesajta.com
Kada završite unos kliknite OK. Za dodavanje novih sajtova, brisanje postojećih, menjanje šifre i sl. ponovite postupak.

Kada neko pokuša da poseti sajt koji ste blokirali pojaviće se ova poruka

This website, or elements thereof, are on the BlockSite blacklist (or not on the whitelist) and have not been loaded

Ovo je zanimljiv dodatak ukoliko želite da zabranite deci da posećuju određene sajtove. Naravno da ovo nije rešenje za onu decu koja se malo bolje razumeju u računare jer će lako zaobići ovu zabranu. Zabranom nekog sajta na Mozilli ne znači da korisnik ne može posetiti taj sajt na nekom drugom browseru.

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

1 коментар:

Komentari će biti pregledani pre objavljivanja.

MIlan Stanojevic. Copyright Blog Jaka Šifra 2010. - 2015. Омогућава Blogger.