Advertisement

Responsive Advertisement

KAKO DA napravite tabele u wordu?

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/ 

Od ovog tutorijala počinjem sa objašnjenjima za Word 2010, on se ne razlikuje puno u odnosu na Word 2007, a onima koji koriste Word 2003 preporučujem da što pre instaliraju neku noviju verziju.

Pravljenje tabela u Wordu je veoma jednostavno. Postoje dva načina za pravljenje tabela, oba će biti obrađena u ovom tekstu.

Pravljenje tabela i njihovo oblikovanje u Word-u 2010

Korak 1 - Izaberite meni INSERT


Korak 2 - U meniju insert, izaberite opciju TABLE.






Korak 3 - Iz padajućeg menija izaberite opciju INSERT TABLE. (Ili brži način da selektujete ove kvadratiće i da tako napravite tabelu).

Korak 4 - Kada ste kliknuli na opciju insert table otvoriće se dijalog prozor gde trebate da unesete broj redova i kolona koliko želite da ima vaša tabela.

Tabelu možete i "crtati" ako odaberete opciju draw table (insert-table-draw table)

Oblikovanje tabele u Wordu


Kada ste napravili tabelu, sada je možete uređivati. Kada kliknete na tabelu pojaviće se dva nova menija u okviru table tools - design i layout.

Bojenje ćelija u tabeli, promena ivica, njihovo brisanje...


U meniju design možete bojiti ćelije tabele (shading), možete izabrati koje ivice tabele će biti vidljive (borders). Onda u grupi alata Draw Borders možete izabrati izgled ivice, njenu debljinu i boju. Možete crtati tabelu (draw table) ili brisati ćelije ili celu tabelu (eraser).






Dodavanje novih redova i kolona, podešavanje njihove visine i širine,...

Kao što sam već napomenuo, klikom na tabelu pojavljuju se dva nova menija. Za ova podešavanja trebate da kliknete na tabelu pa da idete na meni layout. Tu se pojavljuju razni alati pomoću kojih uređujete tabelu.
U grupi alata rows & Columns dodajete i brišete redove i kolone. Svaka ikonica predstavlja lepu ilustraciju njene funkcije.
Sledeća grupa alata je merge. Pomoću njih možete da spajate više ćelija u tabeli, delite ćelije ili delite tabelu.

Grupa alata cell size služi za promenu visine odnosno širine ćelija, dok se u grupi alata alignment vrši poravnjanje...
Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари