Advertisement

Responsive Advertisement

Kopiranje formula u Excel-u: Apsolutne, relativne i mešovite reference ćelija

Svaka formula u Excel-u započinje znakom jednako, kada otkucate = posle toga se kuca formula (bez korišćenja razmaka). 

 

Excel možete koristiti kao kalkulator, otkucajte jednako, a zatim unosite brojeve i osnovne matematičke operacije kako biste dobili rešenje. Npr. =6*3 kada pritisnete enter, Excel će vam pokazati rezultat.

Pogledajte znakove i njihovo značenje:

Znak  +  označava sabiranje;
Znak  -  označava oduzimanje;
Znak  *  označava množenje;
Znak  /  označava delenje;
Znak  ^  označava stepenovanje;
Znak   %  označava procenat;
Znak   =  označava logičko poređenje (jednako);
Znak   <  označava logičko poređenje (manje);
Znak   >  označava logičko poređenje (veće);
Znak   <=  označava logičko poređenje (manje ili jednako);
Znak   >=  označava logičko poređenje (veće ili jednako);
Znak   <>  označava logičko poređenje (nije jednako).

Formule sa referencama ćelija

Važi isto što smo naveli i iznad, formule u Excel-u započinjemo znakom =, ali umesto brojeva možemo koristiti i reference ćelija, tj. nazive, adrese ćelija npr. A1 je ćelija koja se nalazi u A koloni i u prvom redu, B5 je ćelija koja se nalazi u B koloni, u petom redu.

Ukoliko =6*3 želimo da izračunamo koristeći formulu sa referencama ćelija, možemo uneti broj 6 u ćeliju npr. A1, broj 3 u ćeliju A2, a da u ćeliji A3 otkucamo formulu =A1*A2. Rezultat će biti isti, ali umesto brojeva koristimo reference ćelija gde se nalaze brojevi. Zvuči komplikovanije?! Umesto da odmah otkucate =6*3, treba da se kucaju brojevi u ćelijama pa da se posle unosi formula korišćenjem referenci tih ćelija. Da, ali zamislite ako se menjaju brojevi, tada uvek morate menjati formulu, međutim ukoliko ste koristili reference ćelija...ne menjate formulu, promenite samo vrednost te ćelije. Zbog toga je bitno koristiti reference ćelija umesto brojeva.
formule sa referencama ćelija


U primeru iznad koristili smo formulu =(A1+A2)*B2, pokušajte isto, promenite brojeve u ćeliji A1, A2 i B2...pogledajte kako se menja rezultat u ćeliji D2 bez da ste menjali formulu.

 
 

Kopiranje formula u Excel-u

Naravno da nećete posebno kucati formule u svakom redu, dovoljno je ispravno napisati formulu u prvom redu, a da onda kopiranjem dobijete iste formule u ostalim redovima. Ali ovde treba biti obazriv jer referenca ćelija može biti apsolutna, relativna i mešovita, a od toga zavisi da li će se formule ispravno kopirati.

Apsolutne, relativne i mešovite reference ćelija

U zavisnosti od prisustva ili odsutva znaka dolara ($) unutar reference ćelija, razlikujemo relativne, apsolutne i mešovite reference.

  • Relativne ćelijske reference ne sadrže znak dolara, =(A1+A2)*B1 - ukoliko ovakvu formulu kopirate u donjem redu dobijamo formulu =(A2+A3)*B3 svaka referenca ćelije ide jedan red dole, ukoliko ovu formulu kopirate jednu kolonu desno dobijate formulu =(B1+B2)*C2 tj. svaka referenca ćelije ide jednu kolonu desno.
  • Apsolutne reference ćelija imaju dolarske znakove koje su vezane i za slovo i za broj, npr. =($A$1+$A$2)*$B$1 - znak dolara "fiksira" a kao što vidimo u ovom primeru mi smo fiksirali i kolone i redove, što znači da ukoliko kopiramo formulu u nekom drugom redu ili koloni, ona će biti ista
  • Mešovite reference ćelija, su kao što možete zaključiti kombinacija apsolutne i relativne reference, tj. znakom dolara $ fiksiramo samo red ili samo kolonu. Ukoliko napišemo =$A1 fiksirali smo kolonu A, ali red ćelije je relativan...kopiranjem formule u donjem redu dobijamo referencu =$A2 (menja se red jer nije fiksiran), a kopiranjem formule jednu kolonu u desno dobijamo isto =$A1 jer je fiksirana kolona A, što znači da ne može biti B1. Isto je ukoliko fiksiramo red npr. =A$1 kopiranjem formule za jedno polje ispod dobijamo isto A$1 jer je red broj 1 fiksiran, ali kopiranjem formule jednu kolonu u desno, dobijamo =B$1 menja se samo kolona.

Najbolje da napravite neki unos u Excel-u i da pokušate varijante sa znakom $ da biste videli kako Excel reaguje.

 


Постави коментар

0 Коментари