Advertisement

Responsive Advertisement

12 saveta za bolje fotografije mobilnim telefonom

Multimedijalni novinar i iPhone ulični fotograf Ričard Koci Hernandez ponudio je nekoliko saveta kako da na najbolji način iskoristite svoj foto-aparat na smartfonu .


12 saveta za bolje fotografije mobilnim telefonom



1. Sve je u osvetljenju
Fotografisanje na pravom svetlu - u rano jutro ili kasno popodne - može i najdosadniju situaciju da učini spektakularnom.
2. Nikad ne koristite mobilni zoom
To je prvi korak ka neuspeloj fotogradfiji. Ako želite bliži prizor, zumirajte nogama!
3. Zaključajte ekspoziciju i fokus
Imaćete bolje slike za 100%. Sa difoltnom aplikacijom za foto-aparat možete da tapnete ekran na mestu gde želite da vam bude fokus. Kada taj „kvadrat” na ekranu počne da trepće, znači da je zaključan. Takođe možete da koristite i aplikacije kao što je ProCamera da odvojeno odaberete fokus i ekspoziciju.

4. Ućutkajte unutrašnjeg kritičara
Pokušajte da se jedan dan barem suzdržite od slikanja svaki put kad vam unutrašnji glas kaže "Mogao bih da fotografišem ovo".
5. Korigujte, montirajte, cenzurišite
Probajte da ne delite sve sa svima. Postavite samo najbolje slike pa će vam i publika rasti. Ne moramo da gledamo svih 10.000 fotki vaše dece. Teško je da napravite lični izbor, ali probajte da objavite samo one "najmanje ružne" slike.
6. Tehnička potkovanost je precenjena
Vežbajte svoju moć posmatranja. Naučite da gledate u dubinu.
7. Filteri ne mogu da zamene dobro oko
I dalje vam trebaju osnove. Odaberite pravi trenutak, osvetljenje i predmet slike. Ako želite da kasnije dodate sepiju, crno-beli ili neki drugi nostalgični ili kreativni filter, to je u redu, ali upamtite da je svinja sa karminom i dalje svinja. A ako nešto radite za medije, ne koristite filtere.
8. Slikajte iz boka za „skrivene” fotke
Držite telefon na nivou svog struka i kliknite. Vaši prijatelji i porodica neće primetiti i slike će ispati spontane. Onog trenutka kad vas „provale” sve će postati izveštačenije. Možda na ovaj način nećete u početku napraviti sjajne slike, ali kad vam jednom uspe, poželećete da je držite na zidu.
9. Postavite sebi zadatke i rokove
Napravite 20 fotografija jedne stvari iz različitih uglova. Počećete da vidite svet na sasvim drugačiji način, čak iako je vaš predmet obična posuda sa voćem na kuhinjskom stolu. Posmatrajte kako svetlost pada na plodove iz različitih uglova.
10. Morate da znate šta hoćete da vidite pre nego što to vidite kroz objektiv.
Napravite spisak stvari koje želite da fotografišete još danas i pronađite ih! Ja uvek glasam za šešire.
11. Proučavajte druge fotografe
Mnogo vremena provodim gledajući tuđe fotografije. To je jedini način da napredujete. Moji favoriti su Roy Decarava, Viviam Maier i Daniel Arnold sa Instgrama.
12. Uvek budite u pripravnosti
Vodite računa da vam, kada vaš um i srce kažu "slikaj", telefon bude pri ruci. To je jedna od dobrih stvari mobilne fotografije -vaš foto-aparat je uvek uz vas.

Постави коментар

0 Коментари