Advertisement

Responsive Advertisement

Facebook povećava opasnost od poremećaja u ishrani

http://jakasifra.blogspot.com/
 facebook image, facebook wallpaper, facebook picture, slika, fejsbuk slika, fejsbook slika, facebook logo, facebook monitor, monitor picture, free picture, great picture, free picture,
Istraživanje stručnjaka pokazalo je da se povećava opasnost od razvoja poremećaja u ishrani kao što su anoreksija i bulimija kod tinejdžerki koje su previše vezane za Facebook.


Profesori Fakulteta za socijalnu pomoć i zdravstvene nauke u Haifi ispitivali su dva faktora koja imaju veze s poremećajima ishrane na uzorku od 248 devojčica adolescentkinja od 12 do 18 godina: izloženost medijima i lična osposobljenost. Devojčice su ispitivane o gledanju televizijskog programa i navikama da čitaju magazine i koriste internet.

Naučnici su otkrili da postoji direktna veza između vremena koje devojčice posvećuju Facebooku i broja poremećaja u ishrani. Što su više na društvenoj mreži veća je opasnost da pate od bulimije, budu nezadovoljne izgledom svog tela i da započnu dijetu kako bi izgubile na težini.

Autori su nagovestili da stalna vezanost za Facebook promoviše jednostrano fokusiranje na izgled, navike i ponašanje. Izloženost modi i muzici preko interneta pokazala je isti trend, ali ne tako jaku vezu kao kod korišćenja Facebooka.

U slučaju da su roditelji bili svesni što njihove kćerke vide i rade na internetu i razgovaraju o tome s njima, o sadržaju i broju posvećenih sati opasnosti od razvoja poremećaja je bila manja.

Autori su zato zaključili da roditelji, mešajući se, brinući i nadgledajući decu imaju mogućnost uticaja na mišljenje svojih kćerki o njihovom izgledu i sposobnost umanjiti rizik od bolesti. 

Izvor: Economy.rs

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog

Постави коментар

0 Коментари