Advertisement

Responsive Advertisement

8 najčešćih grešaka prilikom pravljenja CV-a

CV je veoma bitan, jer je to prvi korak upoznavanja sa potencijalnim poslodavcem. Dobro napisan CV vam može pomoći da budete pozvani na intervju za posao, pa je zbog toga potrebno uložiti malo truda prilikom izrade CV-a.

8 najčešćih grešaka prilikom pravljenja CV-a
8 najčešćih grešaka prilikom pravljenja CV-a

Najčešće greške prilikom pravljenja CV-a

U ovom tekstu možete videti koje su to najčešće greške prilikom pravljenja CV-a, pa se potrudite da ih izbegavate.

1. CV je predugačak

CV treba da bude kratak i jasan, da sadrži samo bitne informacije o vama, dok ćete detaljnije pričati na razgovoru za posao. Poželjno je da CV bude napisan na jednoj stranici A4 formata, eventualno na dve.

2. CV nije prilagođen konkursu

Ljudi obično napišu CV, odštampaju u 10 primeraka i šalju čim vide neki konkurs, što je velika greška. Vaš CV morate prilagoditi poslodavcu i poziciji za koju konkurišete. Na sajtovima za traženje posla, obično stoji opis posla i osobine koje se zahtevaju od kandidata, zato razmislite koje su poželjne osobine za poziciju za koju konkurišete (npr. ukoliko konkurišete za dosadan administrativni posao, bilo bi glupo da u CV-u napišete da ste kreativni).

3. Loš izbor fotografije

Neprikladna fotografija može srušiti sve ono što piše u CV-u. Zbog toga, nemojte stavljati fotografije iz provoda ili one maturske fotografije gde vam je glava pod uglom od 45 stepeni. Više o izboru fotografije za CV pročitajte - ovde.

4. Zastareo i neažuran CV

Sadržaj CV-a morate redovno osvežavati, kako bi bio aktuelan. Svaki put kada se desi novo iskustvo, kurs koji ste završili, kongres na kome ste učestvovali itd. ažurirajte vaš CV.

5. Greške u pravopisu

Kada završite sa pisanjem CV-a, pročitajte ga još nekoliko puta, kako biste uočili greške u kucanju ili pravopisne greške. Za pravopisne nedoumice pogledajte stranicu KAKO SE PIŠE, koju sam već predstavio na blogu.

Ovde se podrazumeva i da ne koristite "ošišanu latinicu" (pogledajte kako da promenite jezik tastature) kao i da posle znakova interpunkcije stavite razmak.

6. Lažni podaci

Nemojte unositi lažne podatke u vaš CV, jer će se otkriti, a onda ćete biti u neprijatnoj situaciji.

7. CV izgleda aljkavo, nije pregledan

Potrudite se da dobro formatirate svoj CV, na internetu možete pronaći mnogo besplatnih šablona za CV, pa možete iskoristiti neki od njih. Gledajte da vaš CV bude pregledan i čitljiv, da važne informacije dolaze do izražaja (koristite podebljan tekst ili veći font).

8. Email adresa

Ukoliko nemate normalnu, jednostavnu email adresu, koja će sadržati ime i prezime napravite novu (pogledajte uputstvo kako napraviti gmail nalog). Nikako nemojte stavljati adrese tipa swatkamawa92@sdfsd.com, milenajcar@fdds.com....ukoliko nema slobodne adrese na Gmail-u, razmislite i o korišćenju nekog drugog email servisa.



Постави коментар

0 Коментари