Advertisement

Responsive Advertisement

Kako testirati brzinu punjenja vašeg telefona?

Ukoliko ste primetili da se vaš telefon napuni mnogo brže kada koristite jedan punjač u odnosu na drugi, u ovom tekstu ću vam pokazati kako možete testirati brzinu punjenja vašeg telefona.

Većina novijih telefona ima opciju tkz. brzog punjenja mobilnog telefona, a za ispravan rad je potrebno da sam telefon, punjač pa i USB kabl koriste isti standard punjenja. Pa tako, ukoliko vaš telefon ima maksimalnu brzinu punjenja od 18W, a koristite brzi punjač od 27W, telefon će se puniti na 18W

Kod punjenja imamo tri elementa, amperažu koja predstavlja količinu naelektrisanja koja koja teče kroz provodnik u jedinici vremena,, napon ili voltaža i količina vati (amperaža pomnožena sa voltažom).

 

Kako testirati brzinu punjenja vašeg telefona?

Kako testirati brzinu punjenja telefona?

Verovatno najbrži i najlakši način da proverite brzinu punjenja (ili pražnjenja) vašeg telefona jeste instaliranjem Ampere aplikacije na vašem telefonu, koja je svima besplatno dostupna. Pokretanjem aplikacije, ona će početi sa merenjem brzine punjenja baterija (veća vrednost mA znači da se baterija brže puni). Međutim, imajte na umu da ni jedna aplikacija ne može dati tačnu informaciju o amperaži koja dolazi od punjača do telefona. Za tačno merenje se mora koristiti hardver, tj. uređaj koji će biti povezan između punjača i telefona tkz. power meter koji će vam dati najpreciznije podatke.

Ne verujem da će običnom korisniku biti neophodna kupovina power metra da bi testirao punjač, tako da će ova aplikacija odraditi posao. Uz pomoć nje možete testirati kako se puni vaš telefon koristeći različite punjače i kablove, kako bi pronašli najbolju kombinaciju punjača i kabla za punjenje vašeg telefona.

U nastavku ću vam pokazati slike sa testiranjem brzine punjenja na različite načine.

U prvom primeru sam koristio samo USB punjenje preko računara, pa su i rezultati očekivani. Max rezultat je bio 200mA, a procenjeno vreme da se telefon napuni od 74% do 100% je 2 sata.

 Brzina punjenja telefona preko USB računara

U drugom primeru koristili smo punjač do 15w, dok telefon podržava punjenje do 20w. U ovom slučaju je procenjeno vreme do pune baterije bilo 1h i 6m (od 67% do 100%)


brzina punjenja sa punjačem do 15w

 

U poslednjem primeru, koristili smo originalni punjač koji je došao uz telefon, brzina punjenja je do 22,5 w. Procenjeno vreme do pune baterije, od 72% do 100% je 22min.

Primećuje se značajno veća razlika u brzini punjenja između originalon punjača i drugih zamenskih varijanti, što zbog jačine samog punjača, što zbog možda drugačije tehnologije brzog punjenja.

 

Brzina punjenja telefona preko brzog punjača





Постави коментар

0 Коментари