Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da vidite gde se razlikuju dva dokumenta u Word-u?

Ukoliko želite da uporedite dva dokumenta, kako biste utvrdili da li se razlikuju, pokazaću vam jednu korisnu opciju u Word-u, kako to možete uraditi.

Upoređivanje dva Word dokumenta prikazom stranice pored stranice?

Jedan od načina za upoređivanje dva Word dokumenta jeste da istovremeno budu otvorena oba dokumenta, koja će stajati jedan pored drugog, i gde možete ručno upoređivati razlike. Ovakav način prikaza može biti koristan u mnogim situacijama, npr. kada proveravate prevod, pa imate uporedno prikaz oba dokumenta, ili kada pišete neki tekst pa proveravate izvor i sl.

Ukoliko želite ovakav prikaz, bitno je da budu otvorena oba dokumenta koja želite upoređivati, na bilo kom od ta dva otvorena dokumenta kliknite na VIEW i izaberite opciju VIEW SIDE BY SIDE.
 
Sada će oba dokumenta biti prikazana jedan pored drugog i automatski će biti uključena opcija sinhronizovanog skrolovanja oba dokumenta, što olakšava proveru i pronalaženje razlika, jer će se oba dokumenta skrolovati istom brzinom kada skrolujete bilo koji od ta dva dokumenta. Napomena: bitno je da pre uključivanja ove opcije skrol namestite na početnu poziciju, tj. na poziciju gde će oba dokumenta biti u istojj ravni.

Word prikaz stranice pored stranice



Word "view side by side" ne radi, kako rešiti problem?

Nekada se dešava da opcija "View side by side" ne radi, tj. na opciju uopšte ne može da se klikne. Problem najpre može biti ukoliko niste lepo pratili uputstvo, tj. nisu otvorena oba fajla koja želite da upoređujete. Druga stvar, proverite da li je na oba dokumenta izabrano View - Vertical tj. View - Page Layout.

Treća stvar, koja je najverovatnija jeste da je Windows otvorio ta dva fajla u dva zasebna winword.exe procesa, pa Word dokument ne prepoznaje da postoje dva otvorena fajla. Ukoliko se to desi, najbolje je da zatvorite sve word fajlove, onda najpre otvorite jedan fajl, a onda u tom fajlu idete na FILE - OPEN - BROWSE - pronađite drugi fajl. Kada ovako otvorite oba dokumenta ne bi trebalo da se javlja problem.

word side by side ne radi


Automatsko pronalaženje razlike između dva word dokumenta

 
O automatskom upoređivanju dva word dokumenta i pronalaženju razlika smo detaljnije pisali u posebnom tekstu, tako da ovde nećemo detaljisati.


U kartici review u delu compare kliknite na compare pa u padajućem meniju opet na compare. 
 


Klikom na compare otvara se novi prozor gde trebate da izaberete dva dokumenta koja upoređujete. Nakon toga štiklirajte šta želite da upoređujete i kliknite na OK.

Sada se otvara nova stranica gde su upoređena ta dva dokumenta koja ste izabrali. Tako možete proveriti gde se oni razlikuju tj. da li se razlikuju.
 
Originalni tekst objavljen: 29.12.2010.
Ažurirano: 02.01.2023.
 

Постави коментар

2 Коментари

Анониман каже…
Hvala za informaciju - ovo je jedna od retkih stvari u Word-u za koju nisam znala...
Milan Stanojevic каже…
Uvek moze da se nauci nesto novo, nastavi da citas blog, mozda jos nesto naucis