Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da očistim laptop - prašina, masnoća i termalna pasta

Pregrevanje laptopa je prvi simptom koji se javlja ili usled zapušenog radijatora za hlađenje ili zbog softverskih problema. Laptopovi ne podnose prašinu, masnoću, kao ni velike softverske zahteve.

U ovom tekstu baviću se ovim prvim problemom i ukazati vam kako da otvorite laptop, čime da obrišete zamašćene delove i prašinu i kako da zamenite termalnu pastu – objasniću i šta je termalna pasta i zašto treba da je menjate svakih 6 meseci.

Važna napomena: Nije lako čistiti laptop. Neki se čiste lako jer im je kućišće takvo da možete odviti par šrafova i očistiti sve što treba. Međutim, neki modeli zahtevaju da se bukvalno rasklopi svaki deo i tu može da nastane problem ukoliko dođe do pucanja nekog dela pri rasklapanju.

Ukoliko nikada niste rasklapali laptop i ne znate kako se to radi, bolje je da odnesete laptop u servis koji će sve lepo očistiti za vas i javiti vam da dođete po laptop.
Kako da očistim laptop - prašina, masnoća i termalna pasta

Evo šta je potrebno da pripremite za čišćenje laptopa


Trebaće vam par stvari, neke verovatno imate u kući dok će za neke biti potrebno da odete do radnje:

  • alkohol (može iz apoteke, nemojte rakiju)
  • pamučna mekana krpica, vata ili tupfer (ono čime žene skidaju šminku)
  • termalna pasta (imate u radnjama sa računarima, cene kreću od 250 dinara, ali nemojte najjeftiniju)
  • kompresovani vazduh (možete naći i za 400 dinara, može i najjeftiniji koji nađete)
  • može poslužiti i čista mekana četkica ili četka za farbanje koja nije upotrebljavana

Kada sakupite ovo, možete da krenete dalje.

Čišćenje laptopa, korak 1, rasklapanje


Ne postoji lak način da zapišem uputstvo za svaki laptop kako da ga rasklopite na siguran način. Zbog toga Vam je trenutno bolji prijatelj od mene, upravo Youtube.

Na Youtube-u možete pronaći video uputstvo za svaki laptop gde možete videti kako da ga rasklopite na siguran način.

Odvojite malo vremena i pronađite video instrukcije za model laptopa koji vi imate. Evo kako da tražite:

  • ukucajte „disassemble MODEL-VAŠEG-LAPTOPA“ (umesto MODEL-VAŠEG-LAPTOPA kucajte model vašeg laptopa, na primer, ja sam kucao „disassemble thinkpad t440p“ i pronašao sve što mi treba)
  • pogledajte dva-tri video snimka
  • u snimcima se često naglašava ako postoji komplikovani deo oko rasklapanja i gde da obratite pažnju da nešto se slomite, gde ne smete da zapinjete ili gde morate malo jače, koji šraf najpre da odvijete i slično
Čišćenje laptopa, korak 1, rasklapanje



Čišćenje laptopa, korak 2, prašina


Ako dugo niste čistili laptop ili to jednostavno niste uopšte radili, morate najpre očistiti prašinu. Ukoliko imate mekanu četku za farbanje koju niste upotrebljavali (čista je) možete lagano preći i očistiti prašinu.

Četka će razbiti one krupnije delova ako su se pojavile gomilice prašine i prljavštine koju je laptop uvukao pri procesu hlađenja. Ako držite laptop na ćebetu ili krevetu, vremenom se unutar laptopa pojavi grumenje sitnih vlakana iz tkanine i to pravi veliki problem.

Kada se rešite krupnijih delova, možete izneti laptop napolje i izduvati pažljivo sve šupljine koristeći komprimovani vazduh.

Za ovo možete koristiti i kompresor iz radionice, ali vodite računa da to bude pod niskim pritiskom ili sa veće razdaljine. Ukoliko pritisak bude jak, možete slomiti neki deo na laptopu.

Kada više ne vidite prašinu, možete dalje.

Čišćenje laptopa, korak 3, fina prašina i masnoća


Uzmite sada tupfer ili pamučnu vatu i alkohol. Polako prođite sve delove i očistite finu prašinu koja se ne skida lako vazduhom i obavezno očistite svaku masnoću na koju naiđete.

Budite pažljivi da ne slomite neki deo na matičnoj ploči kada to radite.

Čišćenje laptopa, korak 4, očistite ventilator i zamenite termalnu pastu


Šta je termalna pasta? Termalna pasta je pasta koja služi da napravi bolji spoj između procesora (koji se greje jako dok radi) i hladnjaka koji odvodi toplotu od procesora.

Vremenom se ova pasta stvrdne, osuši i izgubi provodnost. Preporuka je da je čistite i menjate na 6 meseci.

Skinite ventilator, uzmite novi tupfer ili pamučnu vatu, zatim pažljivo uklonite staru pastu sa procesora (ne sme ništa da ostane).

Nakon toga uklonite staru pastu sa hladnjaka, odnosno sa dela hladnjaka koji se lepi na procesor. Dobro osušite i procesor i hladnjak.

Kada sve bude čisto od stare paste, na procesor nanesite novu pastu i pažljivo vratite hladnjak na procesor. Obratite pažnju na sve dobro prione i da pažljivo i lepo zategnete sve šrafove koji drže hladnjak na procesoru.

Na Youtube možete kucati „MODEL-VAŠEG-LAPTOPA thermal paste“ ili „MODEL-VAŠEG-LAPTOPA thermal grease“ da biste videli kako su to drugi ljudi radili. Umesto MODEL-VAŠEG-LAPTOPA pišite model vašeg laptopa koji imate.

Čišćenje laptopa očistite ventilator i zamenite termalnu pastu



Čišćenje laptopa, korak 5, sklopite sve i prebrišite spolja


Sklopite sada sve pažljivo, vratite svaki šraf na svoje mesto. Ako ste morali da skidate sve delove i matičnu ploču, pažljivo sve priključite ponovo na svoje mesto. Pogledajte ponovo video koji ste pronašli na Youtube, ako niste sigurni gde šta ide.

Uzmite mekanu pamučnu krpicu i prebrišite kompletan laptop spolja. Očistite tastuturu četkicom, dok one nezgodne i teško dostupne delove možete štapićem za uši koji ste umočili u alkohol.

Testirajte na kraju


Uključite laptop i proverite da li se sada greje. Da li bolje radi?

Laptopovi ne vole visoke temperature, pa ako nemate drugih problema vaš laptop će sada raditi hladnije a time i bolje, odnosno brže.

U slučaju da i dalje imate problem, nemojte dalje rešavati sami već potražite pomoć od servisa koji će to rešiti za vas.

Постави коментар

0 Коментари