Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da raspakujete RAR fajlove


Pre svega da kažemo šta je to rar fajl. "Rar fajl je format za kompresiju i arhiviranje podataka. Stepen kompresije je bolji nego kod starih algoritama kompresije kao što su ZIP i GZIP, ali je i brzina kompresije i dekompresije manja. Rar ima dobru podršku za arhive podeljene na više manjih delova" - izvor sr.wikipedia.


Kako raspakovati RAR fajl?

Ukoliko ste skinuli nešto sa interneta što je u RAR formatu, potrebno je prvo da raspakujete taj fajl. Ikonica RAR fajla bi trebalo da izgleda ovako:

(ime fajla)
Za njegovo raspakivanje, potrebno je da uradite sledeće: desni klik na ikonicu iz padajućeg menija izaberete opciju Extract Here... - ukoliko želite da vam se fajl raspakuje na mestu (na hard disku) gde se nalazi RAR fajl. Ukoliko izaberete opciju Extract File - otvara vam se nov prozor gde možete da izaberete mesto (na hard disku) gde želite da se fajl raspakuje.

Fajl neće da se raspakuje, traži neku šifru, šta sad?

Ukoliko se pri vašem pokušaju da raspakujete fajl (klikom na extract here ili extract file) otvori nov prozor gde vam traži da unesete šifru, potrebno je da ukucate ili prekopirate (copy/paste) šifru koja se najčešće nalazi na mestu gde ste našli i linkove koje ste skinuli. Ukoliko nema šifre, zamolite onog ko je postavio to što ste skinuli da vam da šifru (rar password).


Постави коментар

0 Коментари