Advertisement

Responsive Advertisement

Stigla nova verzija Mozile Fajerfoks - Firefox 8

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

 MOZILA (MOZILLA) JE nakon verzije fajerfoks 7 objavila Fajerfoks 8 (Firefox 8), koji sada može da pretražuje Tviter (Twitter) i ima osam prišivenih zakrpa.

Kako svaki novi Fajerfoks ima relativno mali broj vidljivih promena. To važi i za ovu najnoviju verziju.

Njegov najvidljiviji dodatak je Tviter kao jedan od mogućih izbora za pretraživanje. Korisnici sada mogu da pretražuju njegove teme, imena korisnika i reči označene tarabom (#). Pretraživanje je za sada ograničeno na englesko, japansko, portugalsko i slovenačko izdanje Fajerfoksa.

Mozila je ispunila obećanje dato prošlog avgusta da će automatski onemogućavati dodatke koji se instaliraju bez odobrenja korisnika. Takva instaliranja se pojave s vremena na vreme, a poslednji put je to bilo u januaru kad je Skajp (Skype) izazvao toliko zaglavljivanja Fajerfoksa da ga je Mozila stavila na crnu listu. Kad se Fajerfoks 8 pokrene svi dodaci koji su bili instalirani iza leđa korisnika automatski će biti isključeni.

Među promenama i unapređenjima Fajefoksa 8 koje valja istaći, nalaze se mogućnost da se strane s jezičkom učitavaju na zahtev pri pokretanju programa kako bi se brže obnovile ranije sesije, kao i podrška za razvijanje dodatnih funkcionalnosti na bazi standarda WebGL za hardverski ubrzanu 3D grafiku.

Zakrpljeno je i osam propusta, od kojih su četiri imala oznaku „kritičnih“, najvišu na Mozilinoj skali rangiranja. Preostala tri su na toj skali označeni kao „visoko kritični“, što je sledeći stepen ozbiljnosti pretnje za rad ovog veb čitača.

U utorak je objavljen i Fajerfoks 3.6.24, nadogradnja s kojom su zakrpljena tri propusta. Mozila još uvek podržava ovo staro izdanje koje se prvi put pojavilo još u januaru 2010. kao Fajerfoks 3.6, najviše zato što kompanije odbijaju da prate novi brzi tempo objavljivanja nadogradnji. Međutim, njegov kraj je na vidiku, jer će 17. novembra pozvati korisnike da pređu na osmicu. Koliko prošlog meseca Fajerfoks 3.6 je još uvek bio najomiljenija verzija za četvrtinu korisnika Fajerfoksa.

Fajerfoks 8 se ručno može preuzeti odavde, dok će onima koji koriste neku od verzija 4 ili novijih biti ponuđeno automatsko ažuriranje.

Sledeća verzija Fajerfoksa treba da se pojavi 20 decembra. (M.V.)

(mikro.rs)

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

Постави коментар

0 Коментари