Advertisement

Responsive Advertisement

Video priča o evoluciji pretraživanja by Google


POSLE GOTOVO PETNAEST GODINA PRETRAŽIVANJA interneta, Google je objavio i šestominutni video koji je posvetio evoluciji pretraživanja. Njegov uvaženi član i razvojni inženjer Ben Goums propratio ga je dopunskim saopštenjem u kome se, pored ostalog, osvrće i na koncept univerzalnog pretraživanja kojim se pribavljaju i sadržaji koji nisu samo goli tekst već i slike, video i drugo, što je za kompaniju, kako kaže, bio veliki izazov.


U samom videu Goums i drugi predstavnici kompanije osvrću se ne samo na dosadašnju evoluciju pretraživanja već i na njegovu budućnost. Ona obećava velika unapređenja u oblasti pretraživanja pomoću glasa sa mobilnih uređaja i davanje odgovora na složene pretraživačke zahteve.

Na vremenskoj osi korišćenoj u videu prikazani su ključni momenti u istoriji Guglovog pretraživanja i kada su pojedine funkcionalnosti postale njegovi sastavni delovi, a Goums je tome dodao i podatak da pored krupnih promena postoji i bezbroj sitnih, jer Gugl svoje algoritme pretraživanja doteruje i po 500 puta godišnje.

Međutim, iako je nesporni lider u oblasti pretraživanja, Gugl ne može sebi da dozvoli ni trenutak opuštanja, jer su ovih dana i aktivisti slobodnog softvera počeli da mu konkurišu svojim rešenjem nazvanim Jasi (YaCy), koje se oslanja na decentralizovanu mrežu servera proizvoljnog broja korisnika. (M.V.)
Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog.

(mikro.rs)

Постави коментар

0 Коментари