Advertisement

Responsive Advertisement

Čuvajte se za sada najlukavije prevare na Facebook-u


Korisnicima Facebook-a preti najlukaviji pokušaj prevare do sada kojim se nepoznati autori žele preko lažne poruke dočepati ličnih podataka, bankarskih računa i drugih privatnih informacija. U njoj stoji da su korisnici prekršili pravila privatnosti, i ukoliko ne žele da im Facebook zatvori profil, moraju da daju određene podatke.

Bezbednosni stručnjaci kažu da najnovija prevara nije opasna samo zbog toga što je lažno predstavljena kao da dolazi od Facebook-a, nego zbog toga što oponaša bezbednosni postupak koji društvena mreža sprovodi kako bi se obranila od internet trolova i drugog štetnog ponašanja, piše news.com.au.

Sporna poruka dolazi e-mail-om i optužuje korisnika za vređanje ili uvredljivo ponašanje prema drugima. Uz nju stoji upozorenje da će Facebook obrisati profil korisnika u sledeća 24 sata ukoliko ne dostavi korisničko ime i lozinku kojima potvrđuje svoj identitet. Kao deo provere, međutim, traži se i broj kreditne kartice. Jednom kada dođe do podataka, poruka se sve brže širi dalje, jer novim korisnicima pristupa preko podataka o prijateljima osobe koja je dala podatke.

- Takve e-mail poruke su sasvim lažne, upozoravaju iz bezbednosne kompanije Sophos. - Ne dolaze od Facebook-a, niti bi oni tražili ikakve podatke koje imaju veze sa finansijama.

Prevaranti preko podataka o kreditnim karticama se mogu lažno predstavljati i finansijski oštetiti korisnika.

Lažnu poruku je otkrila stranica Hoax-Slayer, koja upozorava da ih korisnici mogu prepoznati po sledećoj frazi: "LAST WARNING: Your account is considered to violated the policies that are considered annoying or insulting to Facebook users".

(www.itvesti.info)

Постави коментар

4 Коментари

Анониман каже…
Hvala na informaciji. Podelio sam ovo na fejsu, da cuju ljudi.

Mada, mislim da na fejsbuku postoje jos vrsta prevara. I to cak i prevara na kojima fejsbuk zaradjuje. Mislim na reklame koje su placene i nalaze se sa desne strane. Evo samo jedan primer od pre dan dva:

http://www.zaraditenovac.net/

Klasicni vid mutnih radnji, koji najverovatnije obmanjuje korisnike da mogu da zarade 250 evra dnevno. Molim vas, ko jos u Srbiji nekom nudi toliku zaradu? Jedino dileri droge mogu toliko da zarade, ako cemo posteno da pricamo. Navlakusa 100% i molio bih da se isti prijave.
HobbyEla каже…
Morala bi biti idiot da nasjednem na tu njihovu priču...
HobbyEla каже…
Morala bih biti idiot da nasjednem na ovakve (njihove) priče...
Tekst-pesme каже…
Što ne znači da takvih nema na internetu