Advertisement

Responsive Advertisement

Više od 500 miliona internet korisnika u Kini

Autor: Milan Stanojević http://jakasifra.blogspot.com/

PREMA PODACIMA KINESKOG INTERNET informacionog centra (China Internet Network Information Center, CNNIC) broj korisnika interneta u Kini je krajem prošle godine premašio 500 miliona. Samo u drugoj polovini 2011, broj korisnika interneta u Kini je povećan za 28 miliona, i poslednjih dana godine koja je ostala za nama dostigao 513 miliona.



Budući da u Kini ima oko 1,33 milijarde stanovnika to znači da oko 38,3% stanovnika ima pristup internetu, što je povećanje od 4% u odnosu na prošlu godinu. Poređenja radi, taj procenat u SAD iznosi 78,2% (prema podacima organizacije Internet World Stats).

Broj kineskih korisnika koji pristupaju internetu pomoću mobilnih telefona je takođe porastao i dostigao 355 miliona. To znači da se sada 69,3% od ukupnog broja korisnika povezuje sa internetom preko mobilnih telefona što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 66,2%.

Iako kineski korisnici za vezu sa internetom uobičajeno koriste više od jednog uređaja, broj onih koji za povezivanje pretežno koriste stoni računar je smanjen na 73,4%, dok je broj onih koji koriste prenosivi računar ostao približno isti kao prošle godine (46,8%).

Porast broja korisnika interneta u Kini je poslednjih godina usporen, sa jednocifrenom šestomesečnom stopom rasta. Prema podacima CNNIC-a većina Kineza u starosnoj kategoriji od 10 do 29 godine već koristi internet, tako da potencijalni budući korisnici interneta pripadaju starijim starosnim grupama ili grupama sa nižim stepenom obrazovanja.

Što se tiče aplikacija, među stanovnicima Kine najpopularniji su sistemi za slanje trenutnih poruka, pretraživači i mrežne muzičke usluge. Ali najveći rast broja korisnika zabeležile su kineske lokacije za vođenje mikrodnevnika, nalik Twitteru, čiji broj korisnika je povećan sa 63 miliona iz 2010. na 250 miliona u 2011. (M.B.)
 Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog. (mikro.rs)

Постави коментар

0 Коментари