Advertisement

Responsive Advertisement

TOP 7 najčešćih internet prevara

Lažni nigerijski direktori, strani poslodavci, ruske udavače...poznati su akteri mnogih prevara na internetu.
TOP 7 najčešćih internet prevara?


7 najčešćih internet prevara


Lažni nigerijski direktori, strani poslodavci, ruske udavače...poznati su akteri mnogih prevara na internetu.
Ove prevare funkcionišu na sličan način: sajber kriminalci kontaktiraju žrtvu najčešće putem mejla i tom prilikom traže od njih da im dostave određene podatke, kao što su broj telefona i sl. Prevaranti pokušavaju da profitiraju na pohlepi potencijalne žrtve.
Karakteristično je da mnoge žrtve koje nasednu na ove trikove i dožive materijalni gubitak oklevaju da prijave zločin.
Sledi lista najčešćih i najuspešnijih prevara koje su obeležile prethodnu deceniju:

1. Nigerijska “419” prevarainternet prevara koja predstavlja modernu verziju prevare iz 1588. godine poznatu pod nazivom “španski zatvorenik”. Naime, prevarant je ubeđivao potencijalnu žrtvu da je rođak bogataša kojeg je zarobio kralj Filip Drugi i kojeg je moguće osloboditi iz zatvora podmićivanjem vlasti. U digitalnoj verziji ove prevare žrtvi se kao i nekoliko vekova ranije obećavalo višestruko uvećani novčani iznos od onoga koji žrtva daje kako bi pomogla bogatašu. Savremena verzija “španskog zarobljenika” obično podrazumeva mejl koji ćete dobiti od nekoga kome treba usluga transfera novčanih sredstava “zarobljenih” u dalekoj Nigeriji. Prevaranti obećavaju nagradu za pomoć uz uslov da pošalju početnu sumu iz sopstvenih izvora, kao nadoknadu za bankarske troškove. Kada pošaljete novac, prevaranti  nestaju bez traga, naravno - sa vašim novcem.

2. Inostrana lutrija - Ova prevara ima manje uverljiv scenarijo od prethodne. Naime, u mejlu u kome vas obaveštavaju da se dobitnik lutrije u nekoj stranoj zemlji, u kojoj niste ni učestvovali, od vas će biti zatraženi lični podaci kako bi vam osvojeni novac bio uplaćen na račun. Kao i u slučaju nigerijske prevare, od žrtve se traži novac koji će pokriti troškove transfera nagrade. Naravno, osvojeni novac kao ni vlastiti koji ste uložili nikada nećete videti.              

3. Dvostruka nigerijska prevara - ovo je još zanimljivije. Mejl sa obaveštenjem o osnovanom fondu za nadoknadu štete žrtvama nigerijske prevare. Šteta će vam navodno biti nadoknađena ukoliko uplatite 1000 dolara. Kada uplatite naznačenu sumu, možete se oprostiti i od tog novca.

4. Odbegla mlada - Prelepa, mlada devojka, obično Ruskinja sa kojom ste se upoznali na internetu gori od želje da vas upozna, kao i vi nju. I taman kada do susreta treba da dođe, pojavljuju se problemi. Potreban joj je novac kako bi mogla da plati troškove puta. Kada dobije novac, više je nikada nećete videti.

5. Poslovna ponuda - Strana kompanija vam nudi posao koji naprosto ne možete da odbijete - mogućnost da zaradite i do 3000 dolara dnevno radeći od kuće. Naravno, moraćete da date podatke o svom računu u banci kojeg će prevaranti koristiti za čuvanje ukradenog novca, a od vas biti zatraženo da im na njihov račun prebacite novac preko Western Uniona. Na taj način postajete saučesnik u izvršenju krivičnog dela.

6. Pomoć prijatelju u nevolji - Ne možete da pristupite svom Facebook, Hotmail ili nalogu na nekom drugom sajtu jer je hakovan, a lozinka potrebna za prijavljivanje na nalog je promenjena. Dok vi pokušavate da povratite nalog vaši prijatelji sa hakovanog naloga dobijaju poruku da ste u nevolji, da ste opljačkani negde u inostranstvu i da vam je potrebna njihova pomoć kako biste platili hotelski račun. 

7. Greška prilikom kupovine - Dobro poznati stari trik u verziji koja je prilagođena internetu. Naime, oglasili ste prodaju kuće ili automobila na nekom sajtu. Na oglas se javljaju prevaranti koji žele da odmah sklope posao sa vama i kupe to što prodajete. Šalju vam ček na kome je upisan veći iznos od ugovorenog. Dogovor je sledeći - vi zadržavate ček, ali ćete im poslati razliku, tj. iznos koji je razlika između dogovorene cene i onoga koji stoji na čeku. U trenutku kada shvatate da je ček bezvredan, već ste poslali svoj novac prevarantima.

Internet prevare - dobitak na lutriji

Kako da izbegnete internet prevare? 

Prvi znak da se radi o prevari je ukoliko dobijete ponudu koja je isuviše dobra da bi bila istinita - da vama neko nudi novac na "lepe oči", da ništa ne radite i da vam šalju pare - verovatno se radi o nekoj prevari.

Čuvajte svoje naloge tako što ćete koristiti jake lozinke. U slučaju čekova na kojima je upisan pogrešan iznos, pocepajte ček i zatražite novi sa tačnim iznosom. Ukoliko dobijete slične mejlove znaćete o čemu se radi.







Internet prevare - Nigerijska prevara

Izvor: www.informacija.rs


Постави коментар

0 Коментари