Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da numerišete od 3 stranice u Wordu? [VIDEO]

Numerisanje strana u Wordu tako da treća bude prva, može da bude prava noćna mora kada trebate da pripremate seminarski ili diplomski rad za štampanje. Zbog toga smo pripremili uputstvo kako da numerišete od treće stranice u Word-u.

Već smo pisali uputstvo o numerisanju stranica u Word-u, ali tu nije bilo reči da numerisanje počne od treće (ili bilo koje druge) stranice. Ova potreba se najčešće javlja prilikom izrade diplomskih radova, ali nije loše znati ovo, jer se i kasnije u praksi često dešava da treba numerisati Word od neke specifične stranice u dokumentu.

Obično na početnoj naslovnoj strani, kao i na stranici sadržaja ne treba da stoji numeracija, pa se iz tog razloga javlja potreba da numerisanje stranica počne od treće stranice, mada ovaj postupak je isti i ukoliko želite da počnete numerisanje od druge, četvrte ili bilo koje druge stranice u dokumentu.

Sa numerisanjem Word dokumenta krenite kada ste završili sa kucanjem, kada je sve završeno, i sadržaj i naslovna stranica i kada ste sigurni od koje tačno stranice u dokumentu krećete sa numerisanjem, da kasnije ne biste morali da prepravljate.

 
Numerisanje strana u Wordu tako da treća bude prva

Kako numerisati Word dokument od treće stranice?

U daljem tekstu će biti detaljno uputstvo za numerisanje word dokumenta počevši od treće stranice, a na kraju teksta je i video uputstvo ukoliko je nekom lakše da tutorijal prati putem videa.

Korak 1
U prvom koraku ćemo podeliti dokument na sekcije, i to tako da će nam prva sekcija biti stranice koje nećemo numerisati (prve dve u ovom slučaju) a druga sekcija ostale stranice koje numerišemo.

Postupak podele dokumenta na sekcije ide ovako - Dovedite kursor miša na početak 3 stranice (tj. na stranicu od koje počinjemo numeraciju) nakon toga kliknite na: 
 
page layout - breaks - Continuous (vidi sliku)

Podela dokumenta na sekcije - Word - break
 
Sada ste podelili dokument na dve sekcije.

Korak 2

Na stranici odakle želite da započnete numeraciju idite dupli klik na Footer/Heder područije (u zavisnosti od toga gde želite da postavite numeraciju).

Nakon toga u okviru novo otvorenog menija "design" kliknite na opciju "link to previous" - postupak se vidi na slici ispod.

numerisanje stranica u wordu
**Napomena - Footer područije se nalazi na dnu stranice, Header područije na vrhu stranice

Korak 3

Ako ste sve ovo uradili vreme je da počnemo sa numeracijom. I dalje se nalazimo u okviru Footer/Header područija, i dalje smo u okviru menija "design" samo što sada biramo opciju page number i iz padajućeg menija izaberemo gde želimo da stavimo brojeve (ako ste izabrali Footer područije biraćete brojeve iz menijabottom of page). (vidi sliku)
 
word page - numerisanje stranica u futeru


Sve ste lepo uradili ali se na trećoj stranici ne počinje od broja 1 nego opet od broja 3. Zato pratite sledeći korak.

Korak 4

I napokon završni korak u našoj numeraciji. I dalje smo u meniju design opet biramo page number samo što sada iz padajućeg menija biramo opciju format page number (vidi sliku iznad).
Odabirom ove opcije otvara se nov prozor gde trebate da izvršite podešavanja kao na slici ispod.
trik da na trećoj stranici počne numeracija od broja 1
USPEŠNO STE NUMERISALI STRANICE

 

Pisali smo uputstvo i o numerisanju PDF dokumenta, mada možete konvertovati PDF dokument u Word, pa da na ovaj način numerišete stranice i da kasnije samo sačuvate (Save As) dokument kao PDF.

 

Originalno objavljeno: 27.06.2011.

Ažurirano: 24.2.2023.

Video uputstvo:

Постави коментар

6 Коментари

Анониман каже…
HVALA DO NEBA!!!! :)
Анониман каже…
Hvalaaaaa, odlicno objasnjenjeeee !!! :)
Анониман каже…
Hvala tiiiii do nebaaaa <3 ovo mi je mnogo pomoglo <3 <3 <3 <3 da znam ko si castila bih te cokoladom
Milan Stanojevic каже…
Ako se radi o čokoladi...možemo i da se upoznamo...:D
Анониман каже…
Da o čokoladi xD :) Drago mi je Milane ja sam Luna Došenović :)
Анониман каже…
Drago mi je Milane,Ja sam Luna Dosenovic :)