Advertisement

Responsive Advertisement

Excel testiranje početni nivo: Interaktivno učenje Excel-a funkcija kroz vežbanje

Koliko dobro poznajete Excel? Prosto poznavanje formula ili funkcija nije dovoljno, potrebno je prepoznati kada koju funkciju treba koristiti. Zbog toga smo pripremili jedan zanimljivo Excel testiranje, gde kroz rešavanje problema učite i vežbate ono naučeno.

 

Excel testiranje početni nivo: Interaktivno učenje Excel-a funkcija kroz vežbanje

Excel testiranje - početni nivo

Iako smo ranije dosta pisali o Excel-u i različitim formulama za rešavanje nekih problema, kao što je izvlačenje datuma rođenja iz JMBG broja, ali i Excel kalendar za 2023. godinu  odlučili smo da krenomo od osnovnih funkcija, pa da kroz praktične primere objašnjavamo kako upotrebiti funkcije u Excel-u, kao što su SUM funkcija, funkcija za prebrojavanje u Excelu - count, ali i korišćenje SUMIFS funkcije, COUNTIFS funkcije itd.

Do sada ste u svim tim tekstovima, mogli da vidite primere i zadatke kao i način rešavanja tih zadataka, međutim, niste bili u prilici da sami otvorite fajl, i da sami pokušate da rešite te ili slične zadatke. Zbog toga smo odlučili da pripremimo jedan Excel test za interaktivno učenje funkcija kroz vežbanje, u početnom nivou biće testirano znanje osnovnih funkcija u Excelu, a u svakoj vežbi se nalazi i link ka odgovarajućoj stranici na blogu gde se nalazi uputstvo za konkretnu funkciju. 

Ukoliko ste početnik u Excel-u ili dugo niste koristili Excel, predlažem da pre rešavanja ovih zadataka pročitate odgovarajući tekst na blogu.

U zavisnosti od interesovanja za ovakav vid učenja Excel-a, odlučićemo da li vredi da se ovaj test dalje razvija i usavršava, a u planu su i Excel izazovi gde će se testirati poslovni Excel za posao i slično.


DIREKTNI DOWNLOAD FILA PREKO MEDIA FIRE

Možete preuzeti i zipovan fajl koji je hostovan na Google Disku. Preuzmite fajl na linku - https://bit.ly/exceltestpocetni - fajl je zipovan, pa vam jenakon preuzimanja fajla potreban 7-zip ili WinRar da biste raspakovali zipovan fajl, što verujem da već imate instalirano na računaru, da biste mogli da otvorite Excel.



Kako izgleda Excel test?

Potrudili smo se da izgleda dobro, da bude interaktivno i zanimljivo, u nastavku ću vam kroz slike predstaviti ovaj test, ali za početak, potrebno je kliknuti na dugme "Enable Editing" pa "Enable Content", to je klasično obaveštenje za sve Excel fajlove koje sadrže Macro-e (mnogo moćna stvar, biće nekada i to na blogu). Ja sam u ovom fajlu koristio Macro-e za resetovanje i još neke sitnice, pa da bi sve funkcije lepo radile kliknite na ovo dugme.

Na početnoj stranici pratite napredak u rešavanju ovog Excel testa kao i grafički prikaz procenta rešenih zadataka, početna strana izgleda ovako:

Excel testiranje - početna stranica

Klikom na neku od lekcija, otvara vam se test iz te oblasti, gde se nalaze zadaci za rešavanje. U zaglavlju stranice imate link ka lekciji na blogu gde možete naučiti više o oblasti koju pokušavate da rešite, imate i link koji vas vodi ka uputstvu, koje obavezno treba pročitati pre početka rešavanja testa.

Ukoliko niste sigurni kako da rešite zadatak, kliknite na dugme "Prikaži pomoć", gde kroz neke dodatne savete pokušavamo da vas navedemo da sami pronađete tačan odgovor, međutim ukoliko ste baš nestrpljivi možete da kliknete i na dugme "Prikaži rešenje".

Osim pukog korišćenja osnovnih funkcija, u ovom testu ćete naučiti i kako da kopirate formule, što će vam uštedeti dragoceno vreme, koje ćelije treba "fiksirati" (i šta to znači) i još mnogo toga.

Pogledajte, iako deluje lako i ja sam prilikom testiranja da li sve radi nekoliko puta pogrešio (uglavnom jer ne pročitam pitanje).


Excel testiranje besplatno



Постави коментар

0 Коментари