Advertisement

Responsive Advertisement

Kako koristiti COUNT funkciju u Excel-u? Brojanje ćelija u Excel-u

Ukoliko želite da prebrojite ćelije u Excel-u, koristićete neku od varijanti COUNT funkcije, u zavisnosti od toga šta i kako treba izbrojiti. U ovom tekstu smo pokazali kako da prebrojite ćelije koje nisu prazne, kako da prebrojite samo numeričke vrednosti i kako da prebrojite prazne ćelije u Excel-u.

Kako koristiti COUNT funkciju u Excel-u? Brojanje ćelija u Excel-u

 

Kako brojati ćelije u Excelu koje nisu prazne?

Ukoliko želite da izbrojite samo one ćelije u Excel-u koje nisu prazne, tj. one koje sadrže bilo koju vrednost (bilo numeričku vrednost, tekst ili formulu) koristite COUNTA funkciju u Excel-u.

Sintaksa ove funkcije je:

=COUNTA(vrednost1;[vrednost2...255];...)

Gde je "vrednost1" obavezan argument i predstavlja opseg ćelija gde želite da se vrši prebrojavanje. "vrednost2...255" je opciono, to su dodatni opsezi gde želite da se vrđi prebrojavanje, ukoliko je potrebno dodati različite opsege.

Napomene:

* Ova funkcija prebrojava sve vrednosti, znači broji i logičke vrednosti, pa problem može nastati ukoliko neka ćelija sadrži IF formulu, čiji je rezultat prazna ćelija (npr. =if(C2<100;"";C2)

* Ukoliko se u nekoj ćeliji, u opsegu koji se broji, pojavi greška, COUNTA će brojati i tu ćeliju jer nije prazna - pogledajte šta znače greške u Excel-u

Kako prebrojavati ćelije u Excel-u, čija je vrednost broj?

Za prebrojavanje numeričkih vrednosti u Excel-u, koristimo funkciju COUNT. Ova funkcija ima sintaksu: 

=count(vrednost1;[vrednost2...255])

Znači ovu funkciju koristimo kada želimo da prebrojimo koliko se puta pojavljuju brojevi u nekom izabranom opsegu.


Kako prebrojiti prazne ćelije u nekoj tabeli?

 
Ukoliko imate tabelu u kojoj želite prebrojati prazne ćelije, kako biste videli koliko unosa nedostaje ili iz nekog drugog razloga, koristimo funkciju COUNTBLANK.

=countblank(opseg ćelija)

Možda će vam biti zanimljivo i da pročitate kako da obrišete prazne redove u Excel-u.

Za prebrojavanje ćelija koje ispunjavaju određene kriterijume koristićemo COUNTIF i COUNTIFS funkciju, o čemu će biti reči u posebnom tekstu na blogu, gde ću pokazati i primere, mada je korišćenje ovih funkcija slično kao i korišćenje sumifs funkcije u Excel-u.

Koje su razlike između COUNTA, COUNT i COUNTBLANK funkcije, pogledajte na primeru

Kao što vidite na slici ispod, pokazali smo rezultate, kao i formule koje smo koristili. Imamo tri različita primera u kolonama B, C i D i koristili smo tri različite formule COUNTA, COUNT i COUNTBLANK za isti opseg, pa pogledajte koji su bili rezultati.

 
Kao što vidite po rezultatima iznat u koloni B, COUNTA je izbrojala 8 unosa, jer broji i numeričke vrednosti, i tekst ("pet") i greške. Za isti opseg COUNT funkcija je izbrojala 4 unosa, tj. probrojala je samo numeričke unose, dok funkcija COUNTBLANK broji tri prazne ćelije, tj. ćelije gde nema nikakav unos. Pogledajte vrste unosa i rezultate za kolone C i D.
 
Iz ovoga vidimo, da ukoliko imamo zadatak da prebrojimo samo pogrešne unose koji nisu numerički, možemo iskoristiti formulu =counta(B1:B11)-COUNT(B1:B11) gde bismo dobili rezultat 4, a to su unosi B5, B6; B7 i B8.
 
 

Постави коментар

0 Коментари