Advertisement

Responsive Advertisement

Šta znače određene greške koje se javljaju u Excel-u?

Ukoliko ste radili u Excel-u, znate koliko greške mogu da iznerviraju, naročito ukoliko želite da isprobate novu Excel formulu koju ste naučili, a koja kod vas neće da radi...samo se pojavljuju simboli npr. #N/A! ili #VALUE!.
 
Šta znače greške u Excel-u?

 

Šta znače greške u Excel-u?

 
U ovom tekstu ćemo pokazati objašnjenje za te greške, kako biste možda lakše utvrdili problem i otklonili grešku.

1. ########
 
Ovo zapravo nije greška, naime, radi se o tome da ćelija sadrži previše simbola koji se ne mogu prikazati, pa je potrebno proširite polje ili da smanjite font kako bi se vrednost prikazala. Mali trik, dopli klik na crticu između kolona (npr. između B i C), će proširiti datu kolonu onoliko koliko je potrebno da najduži unos u toj koloni bude vidljiv.
######## - greška u excelu

 

2. #DIV/0! - deljenje nulom
 
Znate da matematički nije moguće deljenje sa nulom?! Zna i Excel. Ukoliko ste negde u formuli delili sa nulom (koristite praznu ćeliju u argumentu, ili niste pravilno podesili zagrade).

#DIV/0! greška u excelu

3. #REF! - neodgovarajuća referenca ćelije

 Znači da koristimo ćeliju koja ne postoji ili nije validna, obično se dešava ako koristimo kao referencu ćelije iz drugog sheeta, pa se obriše taj sheet. 

#REF! greška u excelu


4. #NAME! - nevažeći imenovani opseg

Greška #NAME! koja se javlja u Excel-u, znači da imenovani opseg ne može biti pronađen, ili je adresa ćelije pogrešno otkucana ili fale navodnici.

#NAME! greška u excelu


5. #NULL! - nevažeći presek

Negde postoji greška u određivanju opsega ćelija. Verovatno su znaci zapete ili tačke pogrešno upotrebljeni.

#NULL! greška u excelu


6. N/A! - greška ima različita značenja

Iako ima različita značenja, u zavisnosti od situacije, obično se javlja kada VLOOKUP ili MATCH ne mogu da pronađu neku vrednost koja se traži.

N/A! greška u excelu7. #VALUE! - obično nastaje zbog pogrešnog argumenta

Često se javlja i #VALUE greška u Excelu kada se koristi pogrešan argumenat, odnosno kada su podaci pogrešnog formata. Npr. sabiranjem broja i teksta nastaje ova greška, što se može izbeći korišćenjem SUM funkcije za sabiranje. Drugo, kada neke funkcije zahtevaju da argument bude numeričke vrednosti, a vi selektujete ćeliju koja sadrži tekst.


#VALUE! greška u excelu


8. #NUM! - pogrešna upotreba broja, funkcija sadrži nevažeće numeričke vrednosti

Npr. kod upotrebe =sqrt funkcije za izračunavanje kvadratnog korena u excelu, ukoliko treba da izračuna koren negativnog broja pokazaće ovu grešku (neće pokazati imaginarnu jedinicu :) )Kako otkriti grešku u Excel-u?


Sada kada znate šta ti simboli znače, lakše je utvrditi u čemu je problem. Ukoliko excel uopšte neće da prihvati formulu, obično je greška u zaboravljenoj zagradi, višku simbola ili eventualno u podešavanju zareza, odnosno tačka zarez u formulama u Excelu, npr. kopirali ste formulu koja koristi zarez (,) za razdvajanje argumenata, a vi imate podešavanja da se koristi tačka-zarez u formuli.

Ukoliko koristite neku formulu koja je duga, komplikovana, sadrži više funkcija, upotrebljava podatke iz druge tabele i sl. pokušajte da razložite formulu na jednostavnije delove i da vidite šta od toga ne radi, kako biste lakše pronašli grešku.

=DATE(IF(VALUE(MID(A1;5;1))>8;"1";"2")&MID(A1;5;3);MID(A1;3;2);LEFT(A1;2))
 
Ukoliko se u korišćenju ove formule pojavljuje neka greška, napravite 2 ili tri nove, da vidite koji deo ne radi.
 
Npr.  probajte samo if funkciju =IF(VALUE(MID(A1;5;1))>8;"1";"2")
 Šta raditi ukoliko Excel ne otvara datoteku.

Originalno objavljeno: 30.11.2011.
Ažurirano: 25.01.2023.


Постави коментар

0 Коментари