Advertisement

Responsive Advertisement

Kako podesiti da u Excel-u oznaka za decimale bude zarez?

Decimalna tačka ili decimalni zarez?! U zemljama koje su prihvatile angloameričku školu se koristi tačka za razdvajanje broja od decimala, dok pripadnici francuske i nemačke škole koriste decimalni zarez.

Nedoumice oko toga da li koristiti zarez za razdvajanje decimalnih brojeva i tačku za označavanje hiljada ili obrnuto (zarez za razdvajanje hiljada, a tačku za decimalne brojeve), često se prave u Windows operativnom sistemu, gde u zavisnosti od podešavanja koja ste izabrali morate koristiti tačku za razdvajanje decimala, dok drugi koriste zarez. U ovom tutorijalu možete pogledati kako promeniti ova podešavanja u Windowsu, tako da važi za sve programe ili da promenite podešavanja samo u Excel-u.

Kako podesiti da u Excel-u oznaka za decimale bude zarez?
Kako podesiti da u Excel-u oznaka za decimale bude zarez?

Kako u Excel-u promeniti da se umesto tačke koristi zapeta (zarez)?

Kao što ste iz teksta iznad mogli da pročitate, ispravno je koristiti i tačku i zarez za razdvajanje decimala, s tim što je kod nas prihvaćen sistem u kome se koristi zarez za razdvajanje decimala i tačka za označavanje hiljada.

Ukoliko ste navikli da koristite zarez za razdvajanje decimala, a podešavanja su takva da se treba koristiti tačka, možete imati problem prilikom korišćenja Excel-a, zbog toga treba obratiti pažnju.

Promena Windows Region podešavanja


Prvi način da promenite podešavanja u Excel-u jeste da promenite opšta podešavanja u Windows-u koja će važiti za sve programe.
Idite na Control panel - Clock and region - Region - Change location i tu u delu formats izaberite Serbia. Inače ovde možete promeniti prikaz sata iz 12-časovnog u 24-časovni, kao i neka druga podešavanja formata.
Kako podesiti da u Excel-u oznaka za decimale bude zarez?
Kako podesiti da u Excel-u oznaka za decimale bude zarez?


Promena Excel podešavanja za korišćenje zapete umesto tačke za razdvajanje decimala

Ukoliko samo u Excel-u želite da promenite ova podešavanja, to možete uraditi na sledeći način:

U Excelu kliknite na File - Options - Advanced. Ovde u delu Editing options, gde je štiklirano Use systems separators, potrebno je da odčekirate tu opciju i ručno podesite koji znak želite za razdvajanje decimalnih brojeva, a koji za razdvajanje hiljada.


Koju oznaku koristite za razdvajanje decimala?

Постави коментар

0 Коментари