Advertisement

Responsive Advertisement

Kako koristiti COUNTIFS funkciju u Excel-u?

Kako da prebrojite samo one ćelije koje ispunjavaju postavljene kriterijume u Excel-u. Pogledajte praktičnu primenu funkcija COUNTIF i COUNTIFS u Excel-u.

Za prebrojavanje ćelija u Excel-u koristimo COUNT ili COUNTA funkciju, o čemu je već bilo reči, međutim ukoliko želite da prebrojite samo one ćelije koje ispunjavaju određene kriterijume onda koristimo COUNTIF ili COUNTIFS funkciju. U ovom slučaju ne postoje razlike u sintaksi, pa ću objašnjavati samo COUNTIFS funkciju koja je zgodnija, jer je možemo koristiti kako za jedan tako i za više kriterijuma.
 
UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE COUNTIFS FUNKCIJE U EXCELU

Da biste lakše razumeli COUNTIFS funkciju, pokazaću vam njenu upotrebu kroz različite primere.

Kako izbrojati ćelije u Excelu koje sadrže brojeve veće ili manje od određenog?

Na slici pogledajte primer upotrebe COUNTIFS funkcije u Excel-u. Zadatak je bio da prebrojimo ćelije koje sadrže brojeve veće od 10.

U konkretnom primeru, formula je glasila =COUNTIFS(C3:C17;">10"), kao što vidite u primeru, u opsegu C3 do C17 se nalaze brojevi koji nas zanimaju i odakle trebamo prebrojavati samo one koji sadrže više od 10. Zbog toga, u drugom delu formule, gde unosimo argument, kucamo ">10" - ovde su znaci navoda obavezni, bez njih formula neće biti prihvaćena ili će Excel prikazati grešku.

U zavisnosti od podešavanja na vašem računaru, u formuli se koristi tačka-zarez ";" ili zarez ",", to ćete jednostavno videti kada počnete da kucate formulu, da li Excel pokazuje zarez ili tačku zarez.

countifs funkcija primer 1



Kako izbrojati ćelije u Excelu koje imaju vrednost veće od jednog, a manje od drugog broja?

U drugom primeru, kojim ćemo objašnjavati COUNTIFS funkciju u Excel-u, zadatak nam je da izračunamo koliko studenata je osvojilo više od 10 ali manje od 15 bodova. Znači brojimo studente koji su na prvom kolokvijumu osvojili 11, 12, 13 ili 14 bodova, a formula koju smo u ovom primeru koristili je =COUNTIFS(C3:C17;"<15";C3:C17;">10"), gde kao što vidite imamo 2 uslova, a oba uslova su iz istog opsega.

Međutim, da je zadatak glasio da vidiomo koliko studenata je i na prvom i na drugom kolokvijumu osvojio maksimalnih 20 bodova, formula bi izgledala ovako =COUNTIFS(C3:C17;"=20";D3:D17;"=20"), a rešenje je 1 jer je samo jedan student imao po 20 bodova na oba kolokvijuma.


Countifs funkcija u Excelu na praktičnom primeru

Kako izbrojati samo one ćelije koje sadrže određenu reč?

Ranije smo kroz SUMIFS funkciju u Excel-u pisali o "džoker" znakovima koje možete koristiti kao kriterijume, to su  znak pitanja (?) koji je zamena za jedan pojedinačni znak, ili zvezdica (*) koja menja bilo koji niz znakova (jedan ili više).

Tako u ovom zadatku, koristimo zvezdicu kao džoker znak kada želimo da izračunamo koliko imamo studenata čije ime počinje na slovo "M", pa koristimo formulu =COUNTIFS(A3:A17;"m*"), da je zadatag glasio da izbrojimo koliko studenata nije položilo ispit, koristili bismo formulu =COUNTIFS(H3:H17;"Nije položio")



countifs formula kroz primere


Nastavljamo sa upoznavanjem sa Excel funkcijama, a u narednom periodu možete očekivati i Excel praktične zadatke za vežbu, gde ćete kroz praktične primere učiti Excel.







 

Постави коментар

0 Коментари