Advertisement

Responsive Advertisement

iPhone prave i maloletnici

http://jakasifra.blogspot.com/

U Foxconnu iPhone prave i maloletnici

foxconn, iphone, teen, child, product, proizvodnja, iphone 4, iphone 5, fabrika, preduzece, company, proizvod, maloletnici, kina, radnici, kineski radnici, china,

Maloletni radnici, neki od njih mlađi od 14 godina, otkriveni su kako rade u jednoj od najvećih Foxconn fabrika na istoku Kine.



Kompanija koja se bavi proizvodnjom Apple-ovog iPhonea i iPad-a i mnogih drugih proizvoda, saopštila je da je do "otkrića" došlo tokom istrage u fabrici u istočnom kineskom gradu, Jantai. Maloletni stažisti odmah su vraćeni nazad u škole.

U Kini je minimalno godište za radni odnos 16 godina, a ovo "otkriće" je najnoviji blam – u nizu ovogodišnjih - za Foxconn, koji je suočen sa brojnim optužbama za loše uslove rada, dugo radno vreme i niske plate za svoje zaposlene. Kompanija je bila i predmet "ABC News Nightline" istrage u februari.

Povodom ovog incidenta, pokrenuta je istraga kojom su čelnici Foxconna pokušali da utvrde kako je došlo do zloupotrebe dece kao radne snage i pokazalo se da su maloletnici u pogonu bili zaposleni oko tri nedelje. Iz Foxconna su poručili kako će odgovorni za prekršaj biti odmah otpušteni, a maloletnicima su se izvinili. Prisustvo maloletne radne snage u fabrici primetila je grupa za zaštitu radničkih prava, a to je prenelo više kineskih medija. Navodno su ih u fabriku poslali iz škole, a Foxconn se nije potrudio da proveri jesu li novi radnici punoletni.

Kineski mediji tvrde i da su lokalne vlasti bile pod pritiskom tajvanske kompanije u vlasništvu Hon Hai Precision Industry Co, da zatraže od škola slanje đaka u fabriku zbog manjka radnika i povećanih zahteva proizvodnje.

Izvor: b92.net

Постави коментар

0 Коментари