Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da izbrišete duplikate fajlova na računaru

Blog Jaka Šifra - Program koji će vam omogućiti da brzo i lako pronađete i uklonite sve duplikate fajlova na vašem računaru koji vam zauzimaju dragocen prostor na hard disku.





Već sam pisao o programu koji proverava vašu bookmark listu i briše duplikate linkova, ovaj program radi nešto slično - on pretražuje fajlove u vašem računaru i pronalazi i briše (ukoliko želite) duplikate fajlova koji vam zauzimaju prostor na hard disku. Verujem da će vam ovaj program biti od koristi kao i meni.

Kada otvorite program, na prvoj stranici (slika gore) birate ne kojoj particiji ili u kom folderu na računaru želite da se izvrši pretraga i birate tip fajla koji želite da pretražite (slike, audio, video, aplikacije ili svi tipovi fajlova).

Kada ste to izabrali kliknite na dugme DALJE - ukoliko želite da definišete dodatne kriterijume za pretragu ili na dugme TRAŽI - ukoliko odmah želite da izvršite pretragu.

Ukoliko ste se odlučili da izaberete "dalje" u sledećem koraku možete definisati da se zanemare datoteke koje su manje ili veće vrednosti od unapred definisane veličine. Ovo vam može biti od koristi ako želite da ubrzate pretragu.

Opet možete kliknuti na TRAŽI za pretragu ili DALJE za dodatne kriterijume.

Ako ste izabrali DALJE možete omogućiti da se u pretrazi zanemare imena i datumi datoteka.

Ukoliko opet kliknete na DALJE čeka vas i poslednji kriterijum za brisanje. Dostupne su 3 mogućnosti:

  • korpa za otpatke - kada kliknete na briši datoteke će biti poslate u korpu za otpatke, pa postoji mogućnost da ih povratite ukoliko ste pogrešili
  • centar za spasavanje - datoteke se arhiviraju tako da ih kasnije možete povratiti
  • trajno - ako izaberete ovu opciju datoteke će trajno biti obrisane, pa će jedini način za povratak datoteka biti program koji sam predstavio u tekstu "kako da vratitm obrisane fajlove".
Sada ste podesili sve kriterijume pa kliknite na dugme TRAŽI. Kada se pretraga završi prikazaće vam se lista duplikata.

Svaki fajl možete pojedinačno otvoriti (desni klik na fajl pa otvori) kako bi proverili o čemu se radi.

Još jedna korisna opcija je da kliknete na ovu strelicu pored dugmeta "izmeni" i da izaberete "po jedan u svakoj grupi" tako ćete obrisati samo duplikate, a glavni fajlovi će ostati.

Naravno, možete i sami štiklirati one fajlove koje želite da obrišete. Na kraju kliknite na dugme "izbriši odabrane datoteke".

Program se zove Auslogics Duplicate File Finder kao što ste videli jednostavan je za upotrebu i dostupan na srpskom jeziku. Možete ga besplatno preuzeti OVDE.

Pogledajte kako možete da pratite ovaj blog



Постави коментар

1 Коментари

Angelo каже…
Ja sam za brisanje duplikata koristio program Duplicate Files Deleter I mogu da ga preporucim