Advertisement

Responsive Advertisement

Prepoznavanje teksta sa slike online

Blog Jaka Šifra - Optičko prepoznavanje znakova (eng. Optical Character Recognition, OCR) uključuje softver koji prevodi sliku na kojoj se nalazi tekst u editabilni tekst. Ukoliko skenirate ili slikate neki tekstualni dokument, dobićete sliku tog dokumenta. Međutim, ukoliko želite da obradite ili kopirate taj tekst morate prvo "izvući" tekst iz te slike.

Ukoliko skenirate ili slikate neki tekstualni dokument, dobićete sliku tog dokumenta. Međutim, ukoliko želite da obradite ili kopirate taj tekst morate prvo "izvući" tekst iz te slike.
Kako prepoznati tekst sa slike online?



Za prepoznavanje teksta sa slike postoji dosta alata, o jednom takvom možete čitati na BlogSnelle, a ja ću ovde pisati kako da izvučete tekst iz slike uz pomoć Google Drive-a.




Kako prepoznati tekst sa slike online?

Za korišćenje Google Drive-a, dovoljno je da imate gmail nalog i da ste ulogovani.

Korak 1 - Uđite na Google Drive, kliknite na dugme Novo, pa "Otpremanje datoteke", a sada izaberite sliku sa koje želite da izvučete tekst.
Korak 2 - Slika se pojavila na vašem nalogu. Sada idete desnim klikom na tu sliku, izaberite "Otvori pomoću" pa onda "Google dokumenti".

Sada se vaša slika otvara i ispod nje se nalazi tekst koji je prepoznat sa slike. Prednost ovog alata je što se sve nalazi na jednom mestu, nakon što je softver prepoznao tekst sa slike možete nastaviti sa obradom teksta.

Pratite nas:  
Twitter: @jakasifra,    
Facebook: /jakasifra
Google+: /JakaSifra,    
YouTube: /JakaSifra

Постави коментар

1 Коментари

Анониман каже…
изгледа да ћирилицу не препознаје.
Поздрав аутору