Advertisement

Responsive Advertisement

7 pravila za pisanje mejla profesoru

Saznajte kako da pravilno napišete mejl profesoru, kao i to koje su najčešće greške prilikom pisanja mejla profesoru.

Već sam pisao nešto o tome kako da pravilno napišete mejl, i generalno neke stvari važe i kada mejl šaljete profesoru, s tim što morate biti formalni kada mejl šaljete profesoru.
Verujem da svi već znate kako da pošaljete mejl, ali ovde pročitajte neka pravila za pisanje mejla profesorima.
Kako da napišem mejl profesoru
7 pravila za pisanje mejla profesoru

Kako napisati mejl profesoru?

Pogledajte sedam pravila kojih se treba pridržavati prilikom email komunikacije sa profesorima.

1.Jednostavna email adresa


Vaša email adresa treba da bude jednostavna npr. ime.prezime@gmail.com ili neka varijacija, ako je to ime već zauzeto. Nikada nemojte profesoru slati mejl sa adresa kao što su npr. milesrbin@gmail.com, milenatigrica@gmail.com i sl. Ako nemate neku normalnu mejl adresu napravite novu. (Ne morate praviti samo gmail adrese, pogledajte spisak najboljih besplatnih email servisa)

 

2. Smislen naslov email-a


Subject tj. naslov poruke je veoma bitan. Tu trebate napisati sažeti opis poruke, možete početi i sa "Pitanje" ili "Molba", a možete dodati i naziv predmeta jer se često dešava da profesori predaju više predmeta na različitim fakultetima, mada to možete napisati i u samom mejlu. Ako šaljete seminarski rad profesoru, naslov može biti npr. "Seminarski rad iz predmeta Monetarna ekonomija".
Najbitnije je da naslov bude smislen, da ne sadrži smajliće, ej, pozz i sl.

3. Izrazite poštovanje na samom početku

Pisanje mejla profesoru započnite formalno sa "Poštovani profesore/profesorka prezime,(mada prezime nije obavezno), tekst nastavljate u novom redu, velikim slovom.

4. Kratka, jasna i kulturna poruka

Poruka treba biti kratka i jasna (bez smajlića :D i obavezno persirajte profesoru). U tekstu poruke naglasite ukoliko mejl ima priloge, pa možete napisati npr. "U prilogu se nalazi seminarski rad" i sl. Vodite računa i o nazivu priloga koji u ovom primeru može da bude "Seminarski rad - ime i prezime". (Pišite u pasusima, na tastaturi postoji dugme Enter - iskoristite ga).

 

5. Pozdrav i potpis 

Mejl koji šaljete profesoru obavezno završite sa "Srdačan pozdrav,“, "S poštovanjem,“ ili "Unaprijed zahvalan/zahvalna,“, a u narednom redu napišite vaše ime i prezime. Ispod toga možete napisati i naziv fakulteta koji studirate jer se dešava da profesori predaju na više njih.

 

6. Pravopis i greške u kucanju

Vodite računa o pravopisu i o greškama u kucanju, tako da obavezno proverite mejl pre slanja. Nemojte koristiti "ćelavu (ošišanu)" latinicu" tako da promenite jezik tastature i koristite š, č, ć, đ.

 

7.  Odgovorite na mail

Kada ste dobili odgovor od profesora odgovorite sa "Hvala na odgovoru".


Постави коментар

3 Коментари

Unknown каже…
Kratko i jasno! Treba uvrstiti u obavezno "štivo" pri upisu na fakultet! :)
Milan Stanojevic каже…
Mnogi ne znaju ni kako da pošalju mejl, a ova neka osnovna pravila ne nauče ni posle fakulteta....
Maki каже…
Ma profesori najvise vole kad im stigne mejl od tigrice :)