Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da sačuvate internet stranice za kasnije čitanje?

Naišli ste na neki zanimljiv tekst na internetu, koji trenutno niste u situaciji da pročitate ili jednostavno želite da sačuvate taj tekst jer će vam kasnije biti od koristi. U ovom tekstu ću vam preporučiti različite načine da sačuvate tekst za kasnije čitanje. Neki servisi koje ću preporučiti omogućavaju čitanje sačuvanih tekstova na različitim uređajima, čak i bez interneta.
Kako da sačuvate internet stranicu za kasnije čitanje
Kako da sačuvate internet stranicu za kasnije čitanje

Najbolja stvar u vezi ovih servisa jeste prenosivost koja podrazumeva da tekstove koje ste sačuvali npr. preko računara, možete kasnije nastaviti da čitate na svom telefonu, tabletu ili na bilo kom drugom računaru, dovoljno je samo da posetite sajt i ulogujete se. To je svakako velika prednost u odnosu na bookmarkovanje u samom internet pregledaču (iako sada i oni imaju mogućnost sinhronizacije).

4 najbolja alata za čuvanje web stranica za kasnije čitanje

1. Pocket

Alat koji ću prvo preporučiti je Pocket, jer ga dugo koristim, veoma sam zadovoljan, a i ranije sam već preporučio njihovu android aplikaciju. Pored toga što ima aplikacije za mobilne telefone, ovaj alat ima dodatak za Chrome, a u Mozili je već integrisan prilikom instalacije. Osim toga, ovom servisu možete pristupiti na adresi - https://getpocket.com


Pogledajte kratak video o korišćenju ovog servisa:

Ono što prvo morate uraditi, jeste registracija (klikom na Sign Up) preko email adrese ili Google+ naloga. Kada napravite nalog, sve što sačuvate u Pocket, moćićete da vidite na bilo kom uređaju i bilo gde.

Kako da sačuvate internet stranice u Pocket? Na telefonu je najpre potrebno instalirati aplikaciju. Nakon toga, kada naiđete na tekst koji želite da pročitate kasnije kliknite na Share dugme u vašem pregledaču na mobilnom telefonu i izaberite opciju Add to pocket. Na računaru se najpre morate prijaviti na ovaj servis, a nakon toga kliknite na dugme ukoliko ste instalirali dodatak za vaš internet pregledač, ili jednostavno dodajte link direktno na njihovom sajtu. Sačuvane tekstove možete kasnije čitati i bez interneta.

Važne linkove koje želite da sačuvate za kasnije čitanje, možete razvrstati koristeći tagove. To će vam olakšati da kasnije pronađete željeni tekst, ukoliko imate mnogo sačuvanih linkova.

2. Readability

Drugi alat, koji vam može pomoći da sačuvate internet stranice za kasnije čitanje. Princip rada je isti, kao i kod Pocket-a. Preuzmite i dodatak za Hrom i android aplikaciju ukoliko želite da čitate sačuvane stranice i na telefonu.

3. Instapaper

Instapaper je još jedan odličan alat za čuvanje web stranica za kasnije čitanje. Ukoliko se odlučite za ovaj alat, poželjno je da instalirate dodatak za Mozilu ili Hrom, da biste lakše sačuvali zanimljive internet stranice za kasnije čitanje, a možete instalirati i aplikaciju za telefon (android) kako biste te tekstove mogli da čitate i na telefonu.

4. Evernote web clipper

Evernote web clipper je fantastičan alat, koji pruža veće mogućnosti od ostalih alata koje sam ovde predstavio, moguće je čak i slikanje dela ekrana i čuvanje te slike. Inače, o Evernote-u sam već pisao u tekstu o najboljim aplikacijama za pravljenje beleški, radi se o odličnom alatu sa mnogobrojnim mogućnostima, ali je previše obimna aplikacija, a meni nisu bile potrebne sve mogućnosti tako da sam se odlučio za jednostavnije rešenje.


Постави коментар

0 Коментари