Advertisement

Responsive Advertisement

EXCEL FORMULE #3: Kako odvojiti ime i prezime u excelu, da budu u posebnim kolonama?

U ovom tutorijalu ću vam objasniti dva načina kako da  odvojite ime i prezime u excelu, tako da u jednoj koloni bude ime, a u posebnoj koloni prezime.

Ukoliko imate spisak gde se u jednoj koloni nalazi ime i prezime, a vi želite da postoje dve kolone, jedna za ime, a druga za prezime nije potrebno ručno prekucavati, već možete u samo nekoliko koraka razdvojiti tu vašu kolonu.

Kako odvojiti ime i prezime u Excelu uz pomoć formule?


Prvi način, da kolonu gde se nalazi ime i prezime razdvojite u dve posebne kolone jeste upotreba formula.

1. U koloni "ime" unesite sledeću formulu, pa onda prevucite formulu na ostale redove
=LEFT(A2;FIND(" ";A2;1)-1)
pa onda prevucite formulu na ostale redove.

* Napomena: Gde je A2 ćelija gde se nalazi spojeno ime i prezime, ukoliko se kod vas to nalazi u nekoj drugoj ćeliji, zamenite A2 sa tom ćelijom

2. Sada u koloni "prezime" unesite ovu formulu,
=RIGHT(A2;LEN(A2)-FIND(" ";A2;1))
pa onda prevucite formulu na ostale redove.
*Napomena: Da li ćete u excelu kao separator koristiti , ili ; zavisi od podešavanja formata u Region and language, ali svakako, kada počnete da kucate formulu biće vam prikazano šta da koristite

Sada ste dobili dve kolone u kojima se nalazi posebno ime, posebno prezime, ali su te kolone vezane formulom za prvu kolonu gde se nalazi spojeno ime i prezime, tako da ako obrišete tu prvu kolonu poremetiće se formula, zato ukoliko želite da brišete prvu kolonu prvo selektujte kolone ime i prezime, kopirajte te kolone, a onda isto tu desni klik (ovog puta ne CTRL + P) - stanite na PASTE...pa izaberite Paste Options - (123) Values.

Ostali postovi iz serijala Excel formule


Kako odvojiti ime i prezime u Excelu uz pomoć Text to Column opcije?


Drugi način da odvojite ime i prezime u dve posebne kolone jeste upotreba Text to Column opcije. Najpre treba selektovati kolonu gde se nalazi ime i prezime, a koju želimo da radvojimo u dve posebne kolone, nakon toga pronađite opciju Data – Data Tools – Text to Columns.



U ovom video klipu možete pogledati detaljno video uputstvo o tome kako u excelu možete odvojiti ime i prezime u posebnim kolonama.

Постави коментар

0 Коментари