Advertisement

Responsive Advertisement

Šta je to VPN i koji VPN koristiti?

Ukoliko želite da povećate svoju anonimnost na internetu, jedna od opcija je korišćenje VPN servisa odnosno Virtuelne Privatne Mreže. Korišćenjem VPN-a, vaš računar se povezuje sa nekoliko različitih računara širom planete zavaravajući tako trag i lokaciju vašeg računara.

Šta je to VPN i koji VPN koristiti?
Šta je to VPN i koji VPN koristiti?


Šta je to VPN?


VPN u bukvalnom prevodu znači Virtuelna Privatna Mreža predstavlja jedno od rešenja kako da povećate sigurnost i anonimnost na internetu. Radi se o servisu koji pruža sigurnu internet konekciju tako što koristi privatne mreže na različitim lokacijama.

VPN omogućava korisnicima da preko javne mreže, kakav je internet, održavaju zaštićenu komunikaciju. VPN možemo posmatrati kao neki virtuelni tunel obložen kriptovanim zidovima, koji omogućava da se odvija mrežni saobraćaj, tako da je pristup tom "tunelu" dozvoljen samo određenim osobama (npr. radnicima jedne firme).

Kada koristite VPN, vaš računar se povezuje sa nekoliko različitih računara širom planete zavaravajući tako trag vašeg računara i lokacije, na ovaj način se postiže visoka bezbednost prilikom surfovanja.

Koji VPN koristiti i da li vam je to potrebno?


Rekli smo da se VPN može koristiti i za anonimno surfovanje, pa ukoliko vas ne zanima privatnost na internetu, onda vam ni VPN ne treba. Za one koji žele da koriste neki VPN servis, preporučiću jedan koji ja koristim.

Korišćenjem VPN-a možete pristupiti i sajtovima koji su blokirani za našu zemlju, zaštititi sebe od hakera koji mogu da ukradu vaše podatke, surfovati anonimno itd.

VPN servis o kome ću ovde pisati i koji koristim je ShellFire, koji možete koristiti u besplatnoj i plaćenoj verziji.

Besplatna verzija dolazi sa enkripcijom od 128 bit-a (dok u plaćenoj verziji ona ide do 256 bit-a), imate neograničen protok, dok je brzina surfovanja do 1,000 kbit/sec u besplatnoj verziji, a ako se odlučite za premium paket imaćete neograničenu brzinu surfovanja.

Još jedno ograničenje koje dolazi u besplatnoj verziji, jeste što su dostupni samo serveri u Nemačkoj i SAD, dok u plaćenoj verziji možete koristiti servere iz 35 zemalja.

Prednost ovog VPN servisa je i što je veoma lak za upotrebu, a i dostupan je na svim platformama. 
Svoj VPN klijent možete preuzeti na stranici ShellFire download, a nakon toga možete početi sa korišćenjem ovog VPN servisa.

Постави коментар

0 Коментари