Advertisement

Responsive Advertisement

Kako sačuvati Excel dokument u PDF formatu?

Pogledajte kako da sačuvate ceo excel dokument, samo aktivan radni list ili samo selektovane ćelije sačuvate u PDF formatu.
Kako sačuvati Excel dokument u PDF formatu?
Kako sačuvati Excel dokument u PDF formatu?

Ukoliko imate tabelu ili dokument koji je namenjen čitanju i/ili štampanju, a ne daljem editovanju i ažuriranju, najbolje je da taj sadržaj sačuvate u PDF dokumentu. Ukoliko biste takav dokument slali kao excel fajl, postoji mogućnost da primalac neće moći da otvori dokument u tom formatu jer ima stariju verziju Excela, ili uopšte nema instaliran Excel. S druge strane, PDF format dokumenta će imati isti izgled na većini računara, možete ga otvoriti uz pomoć bilo kojeg besplatnog programa.

Ukoliko zbog ovog ili bilo kog razloga odlučite da sačuvate vaš Excel dokument u PDF formatu, u ovom uputstvu ću vam pokazati kako to da uradite

Ranije smo na blogu pisali i o tome kako da prebacite PDF tabelu u Excel, o prebacivanju PDF dokumenta u Word, kako da napravite PDF od slika, o konvertovanju PDF dokumenta u sliku, o spajanju više PDF fajla u jedan itd. koji bi vam bili zanimljivi i korisni da pročitate.

Kako sačuvati Excel dokument u PDF formatu?

Korak 1: Selektujte tabelu u Excelu koju želite da sačuvate u PDF formatu ili bilo koji skup ćelija.

// Ukoliko želite da sačuvate ceo Excel dokument u PDF formatu ili samo aktivan radni list, preskočite ovaj korak.

Korak 2: Kliknite na File pa na Save as

Korak 3: U prozoru koji se otvorio, iz Save as type padajućeg menija izaberite PDF

Korak 4: Kliknite na Options dugme koje se nalazi na dnu ovog dijalog prozora

Korak 5: U novom prozoru koji se otvorio izaberite opciju Selection, Entire workbook ili Active Sheet u zavisnosti od toga da li želite da sačuvate samo selektovane ćelije, celu radnu svesku ili samo aktivan radni list.

Ukoliko imate više radnih listova koje želite da sačuvate u posebnim PDF fajlovima, ne morate posebno da ulazite u svaki radni list, pa da čuvate to u PDF format, već možete snimiti ceo Excel dokument u PDF formatu, pa da kasnije uz pomoć online alata razdvojite PDF fajl u više posebnih fajlova.

Ovo je bilo kratko uputstvo o čuvanju Excel dokumenta u PDF formatu koji je pogodan za čitanje i štampu, za više korisnih uputstava nastavite da nas pratite.

Постави коментар

0 Коментари