Advertisement

Responsive Advertisement

Šta je stanje hibernacije i kako ga uključiti u Windows 10 operativnom sistemu?

U ovom tekstu možete saznati šta predstavlja stanje hibernacije na računaru, koja je razlika između sleep mode-a i hibernacije, šta je to hibridno spavanje, kao i uputstvo za uključivanje hibernacije na Windows 10 operativnom sistemu.
Šta je stanje hibernacije i kako ga uključiti u Windows 10 operativnom sistemu?
Stanje hibernacije u Windows 10 operativnom sistemu

Šta je hibernacija kompjutera?

Hibernacija (hibernate) računara je stanje gde se na hard disk snima sadržaj operativne memorije pre gašenja računara, što omogućava da kada kompjuter izađe iz stanja hibernacije, svi programi i dokumenti koji su ranije bili otvoreni se vraćaju.

Kada stavite vaš računar u stanje hibernacije, troši se manje struje nego kada je računar u stanju spavanja, ali se zato i sporije pokreće računar u odnosu na vraćanje iz sleep mode-a.

Nije poželjno uključivati hibernate mode kada ne koristite računar nekoliko minuta, ova opcija se koristi kada nećete koristiti laptop neki duži period kako biste uštedeli bateriju laptopa.

Koja je razlika između spavanja i hibernacije računara?

Kada ugasite računar (shut down), gasi se i RAM memorija, što je glavni razlog zašto računar "zaboravlja" ono što ste radili pre gašenja računara.

Stanje spavanja podrazumeva da računar ima uključenu RAM memoriju, dok su druge komponente isključene. Kada računar izlazi sleep mode-a, nastavljate sa programima i dokumentima koji su bili ranije uključeni, jer su oni sačuvani u radnu memoriju. Međutim, ukoliko dođe do slučajnog nestanka struje dok je računar u sleep mode-u, svi podaci koji su bili unutar RAM memorije će biti obrisani, tj. programi i dokumenti koji su bili otvoreni pre uključivanja sleep mode-a.

Stanje hibernacije podrazumeva da podaci koji se nalaze u RAM memoriji budu sačuvani na disku računara, što omogućava da nakon toga računar može ući u stanje vrlo niske potrošnje energije bez rizika, a da će podaci biti raspoloživi posle izlaska iz hibernacije čak iako je došlo do nestanka energije.

U stanju hibernacije se troši manje struje u odnosu na stanje spavanja, podaci su sigurni, čak iako nestane energije, ali se sporije izlazi iz hibernacije jer podaci iz diska (koji je sporiji) trebaju da se učitaju u RAM.

Stanje spavanja i hibracije imaju neke prednosti i mane, pa je zato stvoren i hibridno mod tkz. hibridno spavanje, koje uzima najbolje od oba mode-a, tj. podaci sa RAM memorije se snimaju na disk, ali je u isto vreme uključena radna memorija. Na taj način, dolazi do bržeg učitavanja (isto kao u Sleep mode-u), ali će podaci biti sačuvani čak i ako dođe do nestanka energije jer se nalaze i na disku. 

Hibridno spavanje možete uključiti u okviru Control panel - System and security - Power option - Change plan settings - Change advanced power settings - Sleep - Allow hybrid sleep - On

Kako uključiti hibernaciju na računaru u Windows 10 operativnom sistemu?

Stanje hibernacije je osmišljeno za laptop računare jer troši manje struje nego stanje spavanja, međutim ova opcija nije uvek dostupna u Windows 10 operativnom sistemu, pa je potrebno da je uključite.

Uključivanje hibernate mode-a možete uraditi na sledeći način:

Control panel - System and security - Power option - Choose what the power buttons do - Change settings that are currently unavailable - štiklirajte opciju Hibernate.
Kako uključiti hibernaciju na računaru u Windows 10 operativnom sistemu?
Kako uključiti hibernaciju na računaru u Windows 10 operativnom sistemu?

Sada se u start meniju pored opcija Shut down, Sleep, nalazi i Hibernate opcija.

Kako da računar sam uđe u hibernate mode-u nakon određenog vremena?


Za ova podešavanja potrebno je da u okviru postavki trenutno aktivnog režima napajanja (Control panel - System and security - Power option) kliknete na Change plan settings - Change advanced power settings - Sleep pa u okviru opcije Hibernate after unesete posle koliko minuta neaktivnosti želite da računar uđe u Hibernate mode.

Постави коментар

0 Коментари