Advertisement

Responsive Advertisement

PROVERA PRAVOPISA I GRAMATIKE U WORD-U! AUTO CORRECT ZA SRPSKI JEZIK

Ukoliko često kucate u Word-u i želite da svedete broj gramatičkih grešaka na minimum, možete instalirati AutoCorrect opciju za srpski jezik. Opcija AutoCorrect će vam pomoći da smanjite broj grešaka u kucanju, pa ukoliko prekucavate neki tekst, nije potreba detaljna provera jer ćete lako uočiti podvučene reči, koje označavaju da postoji greška. Može se dogoditi da deo prijavljenih grešaka, u stvari nisu greške, već se desilo da reč nije pronađena u rečniku.

PROVERA PRAVOPISA I GRAMATIKE U WORD-U! AUTO CORRECT ZA SRPSKI JEZIK
PROVERA PRAVOPISA I GRAMATIKE U WORD-U! AUTO CORRECT ZA SRPSKI JEZIK

Kako da u Wordu uključite opciju AutoCorrect za srpski jezik?

Idite na File - Options - Language. U delu Choose Editing Language, trebate da instalirate AutoCorrect za jezik koji želite, klikom na link "Not installed". Ovde možete instalirati dodatke i za druge jezike, tako što ćete u meniju "Add additional editing languages" izabrati jezik koji želite, pa onda na link Not installed koji će se pojaviti u delu Proofing.






Klikom na link "Not installed" otvoriće se stranica gde možete preuzeti dodatak za jezik koji ste izabrali, kliknite na download i instalirajte ovaj dodatak.

Napomena: proverite da niste možda isključili AutoCorrect (File - Options - Proofing)
 
Nakon instalacije, Word će automatski prepoznati jezik i obeležiće reči koje su pogrešno otkucane. Ukoliko imate instalirana više jezika (kao ja u ovom primeru) Word nekada može napraviti grešku, pa da sve reči prikazuje kao greške, to se može desiti ukoliko je pogrešno detektovao jezik, što možete videti na dnu stranice.

Ukoliko vidite da je izabran pogrešan jezik, selektujte tekst koji ste otkucali kliknite na dnu stranice gde je prikazan jezik i iz menija izaberite jezik koji želite. Pogledajte u nastavku kako da to uradite:

provera gramatike srpskog jezika u wordu

Ovo je veoma korisna opcija ukoliko želite da brzo uočite greške u kucanju. Nadam se da će vam ovo uputstvo biti od koristi, ukoliko niste znali za ovu mogućnost. Nastavite da nas pratite, potrudićemo se da objavljujemo korisna uputstva.

Постави коментар

1 Коментари

Unknown каже…
Kurs Nemackog jezika za odrasle
nivo A1–B2, kompletna cena kursa: 70.200,00 rsd
Cena kurs se uplacuje po nivou.