Advertisement

Responsive Advertisement

Kako saznati model matične ploče koju koristimo?

Matična ploča je "srce" računara i jedna od najbitnijih komonenti u računaru, jer od nje zavisi koji procesor ili RAM memoriju možemo koristiti, npr. možda matična ploča podržava Intelov socket procesora, ali ne znači da će podržati najnoviju generaciju procesora. Zbog toga, ukoliko želite da nadogradite računar, prvo morate proveriti da li je ta komponenta kompatibilna sa matičnom pločom koju koristite.

Kada znate model matične ploče, jednostavnom google pretragom možete doći do stranice na sajtu proizvođača, gde stoje detaljne specifikacije, na osnovu kojih možete videti da li podržava komponentu koju želite da ugradite ili ne, a naravno možete na različitim blogovima i forumima saznati više o toj matičnoj ploči.

Model matične ploče vam je potreban i kako biste pronašli adekvatne drajvere, kada instalirate sistem. Naravno, postoji još razloga zbog kojih želite saznati model matične ploče koju koristite, a ovde ću predstaviti nekoliko načina, kako možete to saznati.

Kako saznati koju matičnu ploču koristite u računaru?

Metoda  1: System Information (msinfo32)

Najbrži i najlakši način da otkrijete koji model matične ploče koristite jeste pomoću System Information opcije na Windowsu, ukucajte "System information" u polje za pretragu, pored start menija i izaberite aplikaciju, ili alternativno pritisnite Windows dugme + R ukucajte msinfo32 i kliknite na OK dugme.

Ovde, pored mnogih drugih informacija o vašem računaru, možete videti i model matične ploče koju koristite.

Model matične ploče - system information


Metoda 2: Instaliranje softwera drugih proizvođača

Postoje različiti programi pomoću kojih možete saznati specifikaciju vašeg računara, a jedan od takvih programa je i CPU-Z, pomoću kojeg možete saznati model matične ploče koju koristite, ali i druge bitne informacije o vašem hardveru.


Metoda 3: Vizuelno, pročitajte oznaku na matičnoj kartici

Ovo je možda najlakša metoda, ako imate staklo na jednoj strani kućišta, ako ne morate da otvorite kućište, što je i prilika da ga malo očistite od prašine :) i da pogledate oznaku koja stoji na matičnoj ploči.

Model matične ploče - vizuelna provera


Постави коментар

0 Коментари