Advertisement

Responsive Advertisement

Kako da obojite svaki drugi red u Excel-u?

Tabele su preglednije kada je svaki drugi red nijansiran, odnosno ukoliko obojite svaki drugi red u Excel tabeli. Viđao sam da to ljudi rade i ručno, a da se ne biste mučili pogledajte kako da obojite svaki drugi red u Excel-u, lako i brzo.

Kako da obojite svaki drugi red u Excel-u?

 

Formatiranje tabele: Obojen svaki drugi red

Selektujte tabelu koju želite da formatirate, kliknite na Home - Format as Table i izaberite neki od dostupnih stilova.

 

Kako obojiti svaki drugi red u Excelu?

Da biste promenili senčanje kliknite na tabelu, pa onda na "Design", pa umesto "Banded Rows" možete štiklirati "Banded Columns" kako bi svaka druga kolona bila obojena.

Design - Quick Styles - ovde možete promeniti stil tabele ili kreirati novi.

Obojen svaki drugi red u Excelu // Conditional Formatting / Uslovno formatiranje ćelija

Uslovno formatiranje ćelija tj. conditional formating je fenomenalan alat u Excelu, koji može biti dosta koristan ukoliko naučite da ga koristite. Ovo možda deluje kao teži način da obojite svaki drugi red u excelu, ali na ovaj način želim da pokažem i šta sve možete uraditi uz pomoć uslovnog formatiranja ćelija, pa možda dobijete neku ideju za formatiranje vaših tabela.

kako obojiti svaki drugi red u excelu

 

1. Označite sve ćelije u vašoj tabeli, gde želite da svaki drugi red bude obojen

2. Idite na Home - Conditional Formatting - New Rule...

3. U novom prozoru izaberite opciju "Use a formula to determine which cells to format" (broj 1)

4. U polju "Format values where this formula is true:" (broj 2) unesite sledeću formulu =MOD(ROW();2)=0

5. Još nismo završili, potrebno je odredimo formatiranje, zato kliknite na dugme "format" (broj 3) i u okviru kartice "Fill" (broj 4) izaberite boju u koju želite da obojite svaki drugi red. (broj 5)

6. Kliknite na OK (broj 6)

Ukoliko ne radi, vratite se od stavke broj 1, pažljivije čitajte i odradite svaki korak.

Šta znači formula =MOD(ROW();2)=0?

Meni je lakše da upamtim nešto ukoliko razumem o čemu se radi, pa će verujem i vama biti lakše da upamtite ovu formulu ukoliko je razumete.

Funkcija =ROW(), kao što joj i samo ime kaže, kao rezultat daje broj reda, pa je u redu 1, rezultat 1, u redu 27, rezultat 27 itd.

Funkcija MOD(broj; delilac) daje ostatak pošto broj podeli sa deliocem, npr. ako unesete =mod(13;5) - rezultat će biti 3, jer je 13/5 jednako 2 cela i ostatak je 3. Međutim, ako je delilac 2, rezultat može biti samo 0 ili 1.

Sada je već jasnije. =MOD(ROW();2) - u ovoj formuli ROW() je broj reda, a delilac je 2, tako da će rezultat biti ili 0 ili 1. Zato smo i u uslovnom formatiranju stavili pravilo da se svi redovi gde je rezultat 0 oboje u željenu boju (na kraju smo umesto 0, mogli da stavimo i 1).

Kako obrisati/izmeniti Conditional formatting?

Home - Conditional Formatting - Manage Rules.. pa izaberite "This Worksheet" u okviru opcije "Show formatting rules for" - ovde ćete videti sva pravila koje ste dodali za uslovno formatiranje, koja po potrebi možete editovati ili brisati.

Постави коментар

0 Коментари