Advertisement

Responsive Advertisement

Kako koristiti EOMONTH funkciju u Excel-u? Prvi i poslednji dan u mesecu.

Pogledajte kako da u Excel-u izračunate prvi ili poslednji dan u mesecu. Izračunavanje poslednjeg dana u mesecu se u Excel-u obično koristi za izračunavanje nekih rokova dospeća, datuma isteka ugovora ili slično. Za neke potrebe možete uneti i ručno datum, ali tamo gde želite da automatizujete proces, mnogo je bitno da Excel sam prikazuje prvi ili poslednji dan u nekom mesecu.

Kako koristiti EOMONTH funkciju u Excel-u? Prvi i poslednji dan u mesecu.


Postoji više načina da u Excel-u izračunate prvi ili poslednji dan u nekom mesecu, a u ovom teksu ću pokazati dva načina za izračunavanja.

Pre svega bitno je da ćelije gde će biti prikazani datumi formatirate kao datumske ćelije. O tome sam već pisao ovde.

Prvi, old school, teži način, za one koji nemaju Office 2010 ili noviji, jeste korišćenje DATE funkcije u Excel-u.

Pretpostavimo da u ćeliji A1 imamo neki datum koji smo uneli. a da u ćelijama A4 i B4 želimo da izračunamo prvi i poslednji dan u tom mesecu. Formule bi izgledale ovako:

=DATE(YEAR(A1);MONTH(A1);1)

=DATE(YEAR(A1);MONTH(A1)+1;1)-1

DATE Funkcija za prvi i poslednji dan u mesecu

 

U funkciji DATE trebamo uneti redom godinu, mesec i dan, pa za prikaz prvog dana u mesecu za godinu koristimo YEAR(A1), jer je godina kao i u datumu A1, isto je i za mesec pa koristimo MONTH(A1) dok će kao prvi dan u mesecu uvek biti 1, pa zbog toga kucamo 1.

Za prikaz poslednjeg dana u mesecu za datum koji je unet u ćeliji A1, koristimo se sličnom logikom, s tim da prvo želimo da izračunamo prvi dan u narednom mesecu, pa ukoliko samo unesete formulu =DATE(YEAR(A1);MONTH(A1)+1;1), u ovom slučaju dobijamo 01.09.2023 prvi dan u sledećem mesecu, što znači da ćemo poslednji dan u mesecu koji nama treba dobiti kada ot prvog dana u narednom mesecu oduzmemo jedan dan. Zbog toga je na kraju ove formule -1

Excel ima bezbroj formula, pa je napamet učenje svih teško, a i glupo. Bitno je da razumete šta koja funkcija može da uradi, ako to znate lako ćete smisliti formulu za ono što vam treba. Zbog toga i dajem ove detaljnije opise, da biste razumeli funkcije, kako biste lakše naučili. Druga opcija je naravno da svaki put kada vam je potrebno posetite ovaj blog :)

Tako se nekada radilo, a onda je Excel vremenom osluškivao želje i potrebe korisnika pa je smislio nove funkcije, jedna od njih je i EOMONTH koja nam pomaže u izračunavanju poslednjeg dana u mesecu.

Kako koristiti EOMONTH funkciju u Excelu?

EOMONTH je dosta korisna funkcija koja nam olakšava da izračunamo prvi ili poslednji dan u nekom mesecu.

Sintaksa funkcije EOMONTH je

 =EOMONTH(početni_datum;broj_meseci)

gde je početni datum, datum od koga polazite ukoliko želite da direktno u funkciji koristite datum, mora biti pod znacima navoda ili da se koristi DATE(godina;mesec;dan) funkcija, ali je najbolje koristiti referencu neke ćelije gde se nalazi datum. Ukoliko je rezultat EOMONTH funkcije serijski niz brojeva,  treba formatirati tu ćeliju kao datumsku (desni klik na ćeliju - format cells - date). Pogledajte tekst o ispravnom formatiranju datuma u Excel-u.

broj_meseci - ukoliko stavite pozitivan broj računaće toliko meseci unapred, ukoliko stavite negativan broj računaće toliko meseci unazad. Ukoliko stavite 0, dobijate poslednji dan u tom mesecu.

EOMONTH funkcija kroz primere u Excelu


Ukoliko kao početni_datum stavite 15.8.2023, a kao broj_meseci 1, dobićete datum 30.9.2023. Ukoliko želite da dobijete isti datum u narednom mesecu, a ne poslednji umesto EOMONTH funkcije ćete koristiti EDATE funkciju, koja će samo promeniti broj meseca napred ili nazad, dok će datum ostati isti.

Napomene:
1. Za broj_meseci, koristite pozitivan broj ukoliko želite poslednji dan u mesecima u budućnosti, odnosno negativne brojeve za datume u prošlosti
2. Ukoliko početni datum nije validan, dobićete #VALUE grešku, o čemu možete čitati u tekstu šta znače greške u Excel-u
3. Ukoliko niste formatirali ćeliju kao datum, kao rezultat ćete dobiti serijske brojeve.
4. Za poslednji dan u tekućem mesecu kao početni datum možemo koristiti today(), pa je formula =EOMONTH(TODAY();0)
5. Za izračunavanje prvog dana u tekućem mesecu možemo koristiti formulu =EOMONTH(TODAY();-1)+1 Znači, bitno nam je da dobijemo poslednji dan u prethodnom mesecu pa koristimo -1, a onda dodajemo jedan dan +1 kako bismo dobili prvi dan u tekućem mesecu.

PREUZIMANJE EXCEL FAJLA SA PRIMERIMA:

Preuzmite link preko Google diska - ovde
Direktan link preko MediaFire - ovde

 


Постави коментар

0 Коментари